Kome je sve Robert Prosinečki bio idol?
Vedad Ibišević je jednom prilikom rekao kako je zbog Prosinečkog želio da se ofarba u plavo, no tada mu otac nije dozvolio takvu 'glupost'

Neki su odrastali uz novog bh. selektora

Kome je sve Robert Prosinečki bio idol?

E. Škorić

Novi selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki važi za jednu od nogometnih legendi, pa nije ni čudo da su mnogi mladi igrači upravo u Žutom vidjeli svog idola.

Prosinečki je ponikao u zagrebačkom Dinamu i već sa 18 godina bio je član prve postave, a nakon nesuglasica s trenerom Miroslavom Blaževićem otišao je u Crvenu zvezdu. Kao prvak Evrope iz 1991. godine, prešao je u Real Madrid, kasnije je igrao u Oviedu, Sevilli, Barceloni, vraćao se u Hrvatsku, pa je potom bio član Standarda, Portsmoutha i Olimpije...

Nakon uspješne igračke karijere, 2010. godine je bio pomoćnik u hrvatskoj reprezentaciji, da bi samostalno upravljao Zvezdom i Kayserisporom, a prije BiH sjedio je na klupi Azerbejdžana, gdje se baš i nije proslavio.

Međutim, legendarni Žuti bio je idol mnogim generacijama igrača, među kojima su i današnje zvijezde Real Madrida i Barcelone.

"Kad sam bio mali, Robert Prosinečki bio je moj uzor, a sada mogu trenirati s njim. To je gotovo nevjerojatno. Nije slučajno da cijela ekipa napreduje uz takve uvjete", svojevremeno je izjavio veznjak Barce Ivan Rakitić.

Veznjak Real Madrida Mateo Kovačić također je jednom prilikom istakao da je Prosinečki njegov idol, da je nevjerovatna stvar što ga poznaje, a među onima koji su uživali u igrama Robija je i naš Vedad Ibišević.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Robija sam upoznao kada je radio za NK Zagreb, kojemu sam bio zanimljiv. U svoje vrijeme bio je najjači igrač na svijetu. Toliko sam ga obožavao da sam kao sedmogodišnjak htio kosu bojiti u plavo, ali mi otac nije dopustio, pa sam ronio suze. Tada sam, zbog Prosinečkog, navijao za Zvezdu", izjavio je u intervjuu za Večernji list prije nekoliko godina naš napadač.

Prosinečki je kao igrač ostavio zaista veliki trag, sada se nadamo da će u ulozi selektora Zmajeva također biti uspješan. Dobio je potpuno povjerenje čelnika NFSBiH, koji su mu dali maksimalnih 15 glasova, pa je na Robiju da pokaže koliko je zreo za ovaj izazov.

Promo

Top Komentari

Der_Kriminalist
..."prije BiH sjedio je na klupi Azerbejdžana, gdje se baš i nije proslavio"... Kako vas nije sramota? Imate li imalo obraza? Koristitike svaku priliku da čovjeku nešto spočitate. Doduše, tako je to kad radiš u online novinarstvu. Osnovni zadatak ti je da budeš prevodilac članaka sa inostranih portala, a ne da se baviš novinarstvom.
31 1
edinho
sve sam vise ubijedjen da je ovaj portal u privatnom vlasnistvu Amara Osima.
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi