Konačno poznato ko će umjesto Juventusa igrati u Konferencijskoj ligi

UEFA objavila

Konačno poznato ko će umjesto Juventusa igrati u Konferencijskoj ligi

Edmir Škorić

Prije nekoliko dana UEFA je objavila da je Juventus isključen iz Konferencijske lige zbog financijskih nepravilnosti, a sada je jasno koji tim će igrati umjesto njega.

U maju je italijanski sud donio presudu u slučaju Juventusa koji je, između ostalog, proglašen krivim za napuhavanje transfera i lažiranje podataka o platama igrača.

Zbog toga je torinskom timu oduzeto 10 bodova u Seriji A, koja je sezonu završila na sedmom mjestu na tabeli. Time su stekli pravo starta u četvrtom pretkolu Konferencijske lige.

Ovim se pitanjem pozabavila i UEFA koja je čak razmišljala o višegodišnjoj suspenziji Juventusa iz Evrope. U petak, 28. jula, odlučila ga je izbaciti iz Konferencijske lige za sezonu 2023/24.

Osim toga, odredio je kaznu od 20 miliona eura (od čega je 10 miliona eura uvjetno i ovisi o ispunjavanju zahtjeva za financijskim izvješćivanjem).

Oglasi

Sve je upućivalo na to da će Juventusovo mjesto u Evropi zauzeti Fiorentina, osmpoplasirani tim Serije A. To je potvrđeno u ponedjeljak.

"Službeno: Fiorentina će igrati u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu! Forza Viola!", objavio je klub iz Firence na društvenim mrežama.

Fiorentina je prošle sezone igrala finale ovog takmičenja. Došla je do finala u kojem je izgubila 1:2 od West Hama.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

U Konferencijskoj ligi nastupaju i dva tima iz BiH. Željezničar u četvrtak protiv Neftčija u Bakuu traži prolaz u treće pretkolo nakon 2:2 na Grbavici, a Borac u Banjaluci istog dana traži malo čudo protiv bečke Austrije, koja je u prvom meču slavila sa 1:0 golom Harisa Tabakovića u 94. minuti.

Treći predstavnik BiH bio je FK Sarajevo, ali je nažalost ispao već u prvom pretkolu od gruzijskog Torpeda.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti