Došao je i taj dan: U žrijebu grupne faze i prvak BiH, ali jednu grupu u Mostaru niko ne želi

Zrinjski čeka rivale

Došao je i taj dan: U žrijebu grupne faze i prvak BiH, ali jednu grupu u Mostaru niko ne želi

Edmir Škorić

U petak u 14:30 sati bit će održan žrijeb grupne faze Konferencijske lige, a u njemu će se naći i predstavnik Bosne i Hercegovine, aktuelni šampion HŠK Zrinjski.

Prvi put u historiji grupnu fazu UEFA-inog takmičenja igraće i bh. premijerligaš. Zrinjski je uz malo sreće izborio grupnu fazu Konferencijske lige. Počeo je svoj evropski nastup u prvom pretkolu Lige prvaka, a uz povlastice nositelja na kraju je poslije osam odigranih mečeva ostvario historijski rezultat i osigurao sebi mjesto u najnovijem UEFA-inom takmičenju za klubove.

U grupnoj fazi Konferencijske lige nastupiće 32 tima, 22 pobjednika play-offa Konferencijske lige i 10 klubova koji su prešli nakon poraza u play-off utakmicama Evropske lige, a bit će smješteni u osam grupa sap o četiri tima.

Klubovi su podijeljeni u četiri jakosne grupe na osnovu rangiranja klupskih takmičenja, a Zrinjski je smješten u posljednjem. Uz malo sreće sinoć je mogao i do trećeg šešira, ali nisu se poklopili rezultati drugih utakmica. Prije samog žrijeba bit će poznata sva ostala ograničenja, no jedno je sigurno - ne mogu se u grupi sastati ekipe iz iste države.

U iščekivanju današnjeg žrijeba, odlučili smo "napraviti" najtežu grupu za Mostarce, onu koju bismo nazvali "grupom smrti".

Oglasi

Ukoliko im sreća u potpunosti okrene leđa, onda bismo ih vidjeli u grupi sa Lilleom iz prvog, Aston Villom iz drugog, Genkom iz trećeg šešira.

Druga grupa za izbjeći bila bi Eintracht Frankfurt, Fiorentina i Bešiktaš. Naravno, ne postoje lagani rival, ali ako bi u Mostaru nekoga željeli iz prvog šešira, onda bi to sigurno bio mađarski Ferencvaros, pa možda i zagrebački Dinamo.

Ako bismo već pravili eventualnu najlakšu grupu, onda bi Zrinjski smjestili sa Ferencvarošom, Slovan Bratislavom i ljubljanskom Olimpijom.

Ostaje da se vidi hoće li Plemići danas imati naklonost sreće, ali jedno je sigurno - uživat će od 14:30 sati kada se krene sa izvlačenjem parova. Kako god se završi, imat će dodatnih šest spektakularnih utakmica, a u Mostaru će gostovati neke vrhunske ekipe, pa možda i Aston Villa, Fiorentina, Eintracht Frankfurt ili čak Fenerbahče Edina Džeke koji je smješten u prvom šeširu.

Oglasi

Osim grupa Konferencijske lige, bit će obavljen i žrijeb grupne faze Evropske lige, dok je još jučer bio obavljen žrijeb grupa Lige prvaka.

Utakmice grupne faze Konferencijske lige počet će 21. septembra, a utakmice posljednjeg 6. kola igraju se 14. decembra tekuće godine. Nokaut faza počinje 15. februara 2024. godine, a finale je na programu 29. maja 2024. godine. Finale će se odigrati na Agia Sofia stadionu u Atini, na stadionu AEK-a.

Još jednom da se prisjetimo današnjih "šešira":

Prvi šešir: Eintracht Frankfurt, Lille, Dinamo Zagreb, Club Brugge, AZ, Gent, Fenerbahče, Ferencvaros.

Drugi šešir: Bodo/Glimt PAOK, Slovan Bratislava, Maccabi TA, Plzen, Aston Villa, Ludogorec, Fiorentina.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Treći šešir: Legia, Genk, Zorya, Astana, Bešiktaš, HJK, Spartak Trnava, Olimpija Ljubljana.

Četvrti šešir: Zrinjski, Klaksvik, Aberdeen, Čukarički, Lugano, Breidablik, Norsjaelland, Ballkani

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bk123
Konferencijska liga nam je realno najoptimalnije europsko takmičenjima, nismo bili daleko od europske lige a mislim da nam je to prevelik zalogaj...valjalo bi dobiti mjesovitu grupu nekog atraktivnog i nekog s kim se možeš boriti za koji bod i treće mjesto ... Sretno mom Zrinjskom danas na izvlačenju
0 0
bk123
Tako je....
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi