Kraljevi drvene medalje
Foto: EPA

Najveći gubitnici italijanskog fudbala

Kraljevi drvene medalje

Teme:

Fudbaleri Rome su pravi majsotri lažne nade za njihove navijače. Kao što je rekao njemački fudbaler Antonio Rudiger, kada je prošlog ljeta odlazio u Chelsea, Roma je veliki klub, ali samo u Italiji. Razlog leži u činjenici da Rimljani ponekad nemaju sreće, a ponekad znanja i uvijek su blizu titule, ali im gotovo uvijek izmakne. 

Ne uvijek. Roma je bila šampion Italije tri puta. Prvi put u sezoni 1941/42, drugi put 41 godinu kasnije, a treći put početkom ovog stoljeća, tačnije u sezoni 2000/01. 

Kada govorimo o evropskim takmičenjima, Roma je igrala jedno finale Lige prvaka (1984. godine), a osvojili su Kup velesajmovskih gradova 1961. te su bili finalisti Kupa UEFA 1991. 

Najviše drugih mjesta 

Najveći problem Rome predstavlja činjenica da su veoma često bili tako blizu, a tako daleko, a to se posebno odnosi na ovo stoljeće. Iako su u sezoni 2000/01 bili šampioni i tako na najbolji mogući način otvorili novo stoljeće, kasnije su ipak u ključnim momentima podbacivali. 

Zanimljivo, tokom ovog stoljeća Roma je čak devet puta završavala na drugom mjestu u Seriji A i to je rekord u ligama petice. Real Madrid ima osam drugih mjesta u La Ligi od početka ovog stoljeća, Arsenal pet u Premiershipu, Schalke četiri u Bundeslgi, a po četiri u Francuskoj imaju Marseille, Lyon i PSG. 

TIM BR. DRUGIH MJESTA LIGA
Roma 9 Seria A
Real Madrid 8 La Liga
Arsenal 5 Premiership
Schalke 4 Bundesliga
Marseille 4 Ligue 1
PSG 4 Ligue 1
Lyon 4 Ligue 1

 

Nijedan italijanski klub se ni blizu ne može mjeriti sa Romom kada je u pitanju broj drugih mjesta u ovom stoljeću. Dakle, Rimljani su ih skupili devet, a iza njih su Milan, Napoli, Juventus i Inter sa po dva druga mjesta. Inače, Roma je ukupno u historiji Serije A bila čak 14 puta na drugoj poziciji. Drugim riječima, za titulu su se borili 17 puta, a tri puta su je osvojili.

TIM Br. drugih mjesta
Roma 9
Inter 2
Napoli 2
Milan 2
Juventus 2


U Kupu Italije Roma je također dosta puta bila na drugom mjestu, odnosno gubili su finala čak osam puta. Ipak, tu imaju više prvih pozicija jer su titule osvajali 9 puta i nalaze se na 2. mjestu odmah iza Juventusa. Dakle, i tu su drugoplasirani. Zanimljivo, nije isključeno da i ove sezone Roma završi na drugoj poziciji, iako je o tome još uvijek rano govoriti. Oni se trenutno nalaze na 5. mjest, ali imaju samo četiri boda manje i meč manje od drugoplasiranog Juventusa.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Dodajmo da Rimljani imaju i svog predstavnika na drugom mjestu kada je u pitanju vječna lista strijelaca u Seriji A, a to je Francesco Totti sa 250 golova, odnosno 24 gola manje od nekadašnjeg napadača Juventusa Silvija Piole. Svemu dodajmo da je Roma u ovom stoljeću najčešće gledala u leđa Interu i Juventusu (po četiri puta), a jednom je ispred njih bio Milan. 

Navijači Rome se svakako nadaju da će ekipu prestati da prati maler drugih pozicija, a ove sezone imaju ozbiljnu šansu da prekinu taj niz jer Scudetto za njih svakako nije nedostižan do kraja sezone. 

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi