Herojska utakmica reprezentativaca Palestine na startu kvalifikacija za Mundijal
FOTO: EPA

Remi kao zlato

Herojska utakmica reprezentativaca Palestine na startu kvalifikacija za Mundijal

Haris Zilić

Postaje sve uzbudljivije na fudblaskoj međunarodnoj sceni, počele su i glavne kvalifikacije za Mundijal 2026. godine i u azijskoj zoni koje će biti sigurno puno uzbuđenja.

Uzbudljiv duel u kvalifikacionoj grupi I odigrale su selekcije Libanona i Palestine, a ovaj meč je svakao bio u centru pažnje zbog reprezentativaca Palestine.

Poznata su trenutno dešavanja u Palestini i Gazi, tako da fudbalerima palestinske fudbalske selekcije sigurno nije bilo jednostavno igrati, ali na startu kvalifikacija odigrali su herojski meč.

U gostima su remizirali protiv Libanona rezultatom 0:0 i tako na dobar način otvorili kvalifikacije.

U ovoj grupi u ranijem odigranom meču Australija je savladala Bnagladeš rezultatom 7:0. Australija je favorit grupe, a Bangladeš totalni autsajder, tako da je jasno da će Libanon i Palestina voditi borbu za drugo mjesto i plasman dalje u azijskim kvalifikacijama.

Oglasi

U trenutno završenim mečevima bilo je dosta golova, a neke reprezentacije su kvalitetom bile daleko od protivnika, ali takav sistem kvalifikacija omogućio je da se sastanu.

Japan je sa 5:0 dobio Mijanmar, Vijetnam je u gostima bio bolji od Filipina 0:2, Južna Koreja je dkelasirala Singapur 5:0.

Ljepoticu prvog kola kvalifikacija odigrali su Malezija i Kirsgistan, a Malezijci su slavili sa 4:3, Kina je u gostima sa 2:1 bila bolja od Tajlanda.

Opis nije dostupan.
FOTO - EPA: Fudbaleri Palestine tokom intoniranja palestinske himne prije utakmice protiv Libanona

Bez pobjednika završen je duelu Tdžikistana i Jordana (1:1), dok je Uzbekistan u gostima savladao Turkmenistan rezultatom 3:1

Azijske kvalifikacije su najduže. U drugoj rundi se igra grupna faza gdje se priključuju najbolje reprezentacije s ovog kontinenta, nakon toga ide treća runda glavna grupna faza, nakon koje će se znati reprezentacije koje putuju na Mundijal.

Tu nije kraj jer nakon tri runde kvalifikacije imaju i tri runde baraža mečeva, dva azijska baraža, zatim i Interkontinentalni baraž, tako da će u Aziji u naredne tri godine biti dosta fudbala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti