U grupi BiH su majstori remija: Šta je odlučujući faktor u slučaju istog broja bodova?

Odigrano 10 utakmica

U grupi BiH su majstori remija: Šta je odlučujući faktor u slučaju istog broja bodova?

Admin Čaušević

Dosadašnjih deset utakmica kvalifikacione grupe D donijelo je čak sedam neriješenih rezultata. 

Grupa u kojoj se osim BiH još nalaze Finska, Ukrajina i Kazahstana može nazvati i grupom "majstora za neriješene rezultate".

Od deset odigranih susreta ukupno tri su završene s pobjednikom. Francuska je pobijedila BiH (0:1) i Kazahstan (0:2), dok su Finci uspjeli pobijediti Kazahstan s 1:0.

Neke selekcije su odigrali po pet, a neke po tri utakmice pa je situacija na tabeli i više nego komplikovana. Francuzi su iz pet utakmica skupili 9 bodova, dok Ukrajinci imaju čak pet remija. Finci su također skupili pet bodova, ali iz tri utakmice, dok su BiH i Kazahstan sa po dva boda. Naš tim je odigrao tri, a kazahstanki četiri meča. 

Gledajući trenutnu situaciju vrlo lako se može desiti da neke od reprezentacija na kraju kvalifikacije završe sa istim bodova, pa je interesantno vidjeti kakav kriterij se primjenjuje u tom slučaju.

U slučaju takmičenja pod okriljem FIFA pravila su nešto drugačija u odnosu na UEFA-ina pa se kao glavni faktor u slučaju istog broja bodova uzima bolja gol-razlika.

Oglasi

Ukoliko je gol-razlika identična gleda se veći broj postignutih golova, ukoliko je identičan i broj golova tek se onda gleda međusobni duel.

Jedan od kriterija su i fair-play bodovi. On se primjenjuje u slučaju da su prethodni kriteriji izjednačeni.

Bodovi za fair-play se boduju na način da se za svaki žuti karton dobije -1 poen, za crveni karton poslije drugog žutog kartona -3 poena, za direktan crveni karton -4 poena, za žuti karton i zatim direktan crveni karton -5 poena.

Kao posljednij kriterij što za šta su šanse zaista minimalne primjenit će se eventualno žrijebanje.

Podsjećanja radi, iz eurozone na SP direktno ide 10 pobjednika kvalifikacionih grupa, dok će deset drugoplasiranih selekcija ići u baraž.

U baražu će nastupiti ukupno 12 reprezentacija, deset drugoplasiranih iz kvalifikacija te dvije najbolje rangirane reprezentacije koje su bile prve u grupi Lige nacija, a da nisu otišle na SP ili u baraž kroz kvalifikacije.

Zatim će 12 selekcija biti podiljeljene u tri play-off grupe. U svakoj grupi će se igrati po dva meča polufinala s domaćim i gostujućim susretima. U finalu play-offa će se igrati samo jedan susret, a domaćina finala će odrediti žrijeb.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Pobjednici tri grupe play-offa će izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo što znači da će na Mundijalu u Kataru Evropa imati ukupno 13 predstavnika.

Bosna i Hercegovina u utorak dočekuje Kazahstan. Bit će to odlična prilika da se potvrdi sjajan rezultat iz Francuske (1:1) i nakon duže vremena upiše pobjeda u nekom takmičarskom susretu. U drugom meču naše grupe Francuska će biti domaćin Fincima. 

Top Komentari

CJ1999
Savez napolje!!
3 2
YaSSaL
Majstoriji?
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi