Mbappe bojkotuje, odbio da se fotografiše sa ostalim igračima

Stvara probleme FFF-u

Mbappe bojkotuje, odbio da se fotografiše sa ostalim igračima

Edmir Škorić

Francuski napadač i nogometaš Paris Saint-Germainea Kylian Mbappe odbio se ponovo fotografisati sa ostatkom zvijezda nacionalnog tima.

Mbappe je ponovo stvorio probleme vodstvu Francuskog nogometnog saveza (FFF). Mbappe je odbio da pozira u prvom fotografisanju reprezentativca. Ovo je drugi put ove godine da mlada zvijezda odbija slikanje.

Prvobitno je 22. marta ove godine odbio slikanje s reprezentativcima Francuske zbog toga što određeni sponzori čiji bi se logotipi našli na fotografijama ne propagiraju moralne i etičke probleme.

Ovaj put je spor nastao zbog prava na slike igrača.

"Kylian Mbappe odlučio je ne sudjelovati u foto sesiji zakazanoj za ovaj utorak s francuskom reprezentacijom nakon što je Savez odbio izmijeniti konvenciju o pravima na slike igrača", objašnjava novinska agencija AFP.

Francuski napadač je u dogovoru sa svojim advokatom smatrao da bi igrači trebali imati pravo na kontrolu brendova s kojima se povezuju međunarodni nogometaši. Međutim, Francuski nogometni savez trenutno ne razmišlja o varijacijama u vezi sponzora koji sponzorišu aktualnog svjetskog prvaka.

Oglasi

Najviše tijelo francuskog nogometa neće promijeniti niti trunku sponzorskog ugovora kojeg se moraju pridržavati igrači koji su pozvani na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Nakon sastanka koji je otkazan u martu, Noël Le Graet, predsjednik Nogometnog saveza Francuske, imao je sastanak u junu s Mbappeovom majkom i njegovom advokaticom Delphine Verheyden, kako bi se dogovorili u vezi s pravima na sliku, ali nije ostvaren napredak niti je riješena nesuglasica.

Nekoliko dana kasnije, Mbappeovi advokati napisali su izjavu u kojoj su uvjeravali da se ugovori moraju promijeniti kako bi se prilagodili sportu: "Uvjereno je da se ovaj ugovor, sastavljen 2010., mora modificirati kako bi išao u korak s razvojem sporta. i metode komunikacije. Sastanci će se intenzivirati kako bi se postigla nova verzija sporazuma prije sljedećeg Svjetskog prvenstva".

U ponedjeljak (danas op.a) počelo je okupljanje francuskih reprezentativaca i predsjednik Saveza Le Graet imat će sastanak sa igračima koji dolaze na okupljanje kako bi razgovarali o spornim pravima za sliku.

Mbappe zapravo odavno želi promijeniti pravila korištenja prava na sliku francuskih nogometaša. Trenutno se koristi ugovor potpisan 2010. godine. Nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, predsjednik FFF-a Noel Le Gre odlučio je ukinuti sustav bonusa za igrače koji osigurava savez. Umjesto toga, savez je igračima počeo isplaćivati novac koji mu je prebačen od sponzora za slike nogometaša. Svaki igrač je dobio otprilike isti iznos - u prosjeku od 20 do 25.000 eura za svaki honorar.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Mbappe nije zadovoljan ovakvim stanjem i ovakvom raspodjelom u reprezentaciji. Ne slaže se da se njegovo ime koristi za reklamiranje sponzora s kojima nema ugovore – posebice se to odnosi na neke popuit Betclic, KFC i Coca-Colu. Uglavnom se radi o brendovima koje Mbappe smatra "nezdravim".

Ono što bi moglo da se desi zbog Mbappeovog nezadovoljstva je eventualni problemi FFF-a sa spomenutim kompanijama i ostalim sponzorima, dok bi pojedine francuske zvijezde mogle iskazati nezadovoljstvo činjenicom da se u reprezentaciji sve vrti oko Mbappea.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi