U julu bi mnoge zvijezde mogle napustiti reprezentaciju Francuske: "Ne želim igrati za zemlju..."
Velike najave Kyliana Mbappea (Foto: EPA)

Mbappe se oglasio

U julu bi mnoge zvijezde mogle napustiti reprezentaciju Francuske: "Ne želim igrati za zemlju..."

Midhat Šljivak

Desničarka Marine Le Pen imala je veliki rezultat na izborima za Evropski parlament, te se očekuje da na nacionalnim izborima 30. juna i 7. jula postigne također ogroman uspjeh i preuzme Francusku u svoje ruke. Fudbalske zvijezde su se pobunile, počelo je s Marcusom Thuramom, a zatim i s Kylianom Mbappeom.

Marine Le Pen očekuje ogroman uspjeh na parlamentarnim izborima u Francuskoj koji se održavaju 30. juna i 7. jula. Ova ekstremna desničarka imala je ogroman uspjeh na izborima za Evropski parlament i njena stranka 'Nacionalno okupljanje' osvojila je čak 30 mandata, 17 više od stranke 'Preporod' aktuelnog predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuskim fudbalerima nimalo se ne sviđa što Le Pen doživljava ogroman uspjeh. Prvi se oglasio Marcus Thuram i zatražio je od mladih da glasaju protiv stranke Nacionalno okupljanje.

"Situacija je veoma ozbiljna. Moramo svima reći da izađu i glasaju kako ekstremisti ne bi pobijedili"; poručio je Marcus Thuram prije nekoliko dana, a zatim je dobio podršku glavne zvijezde Kyliana Mbappea.

"Ne smatram da je otišao predaleko. Dao je svoje mišljenje i stojim iza njegovih riječi", rekao je Mbappe i dodaje:

"Pozivam sve da glasaju protiv ekstremista koji žele podijeliti zemlju. Želim ponosno nositi ovaj dres, ne želim predstavljati zemlju koja ne predstavlja moje vrijednosti", poručio je Mbappe.

Oglasi

"Ovo je ključni trenutak u francuskoj historiji. Genracija smo koja može napraviti razliku. Vidimo da ekstremisti kucaju na vrata moći imamo šansu da oblikujemo budućnost svoje zemlje. Ta situacija je važnija od naše utakmice protiv Austrije", rekao je pred meč Mbappe.

Očigledno je da su Francuzi spremni ići tako daleko da će napustiti nacionalni tim u slučaju da Le Pen osvoji vlast. Kada prva zvijezda tako najavljuje, onda ni oni drugi neće previše razmišljati.

Treba svakako napomenuti da je Fudbalski savez Francuske zamolio medije iz ove zemlje da fudbalerima ne postavljaju politička pitanja i da fokus bude samo na fudbalu.

Međutim, sada je za to kasno. Mbappe je najavio velike stvari u budućnosti i sigurno da bi moglo doći do pravog haosa unutar reprezentacije Francuske.

Oglasi

Definitivno treba očekivati još političkih poruka u narednom periodu. Francuska se nalazi u velikoj krizi i to bi se moglo odraziti na fudbalere.

Možemo samo zamisliti šta bi se desilo kada bi brojne zvijezde poput Mbappea, Thurama i drugih odbili nastupati za nacionalni tim. Sa sobom bi sigurno povukli još mnoge i nacionalni tim bi bio značajno oslabljen.

Francuska prvenstvo Evrope otvara večerašnjom utakmicom protiv Austrije, a u grupi su još Nizozemska i Poljska.

Nakon duela s Austrijom za četiri dana Trikolori igraju 21. juna protiv Nizozemske, a selekcija Didiera Deschampsa grupnu fazu takmičenja završava duelom protiv Poljske koji se igra 25. juna.

Top Komentari

JuventinoBK
Ide treci svjetski LAGANO!!! HOPAAAAA LJULJAJ PUTINE ROKAJ ATOMSKE. AUH ****n zavrsni rat nas ocekuje
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti