Trenutak koji je cijela Španija nestrpljivo čekala: Lamine Yamal donio veliku odluku pred Euro!

Izabrao je

Trenutak koji je cijela Španija nestrpljivo čekala: Lamine Yamal donio veliku odluku pred Euro!

Edmir Škorić

Lamine Yamal jedan je od najvećih talenata u svijetu fudbala i jedan od mnogih igrača koji bi mogli imati jako naporno i zahtjevno ljeto.

Klubovi nipošto ne žele da njihove zvijezde budu pod velikim opterećenjima, no ovo ljeto donosi prvo Evropsko prvenstvo, a potom i Olimpijske igre. Mnoge reprezentacije žele u Parizu na OI napraviti velike rezultate, ali naravno za mnoge je Euro prioritet. Iako bi većina igrača voljela da nastupa na oba velika događaja, to im neće biti dopušteno.

Katalonci ne žele da njihovi igrači brane boje Španije na Igrama i na Euru, kako se ne bi ponovio scenarij iz 2021. godine, kada je Pedri povrijeđen.

Usred sve veće neizvjesnosti oko nastupanja Laminea Yamala u međunarodnim takmičenjima ovog ljeta, igrač se sada sam pozabavio tim problemom.

Obraćajući se medijima, Yamal je priznao da bi bilo nelogično igrati i na Euru i na Olimpijskim igrama.

Oglasi

“Ne bi bilo logično nakon Eura nastupati na Olimpijskim igrama. Pokušavao sam imati kontrolu nad svojim vremenom igranja. Ne bi imalo smisla nastupiti na oba turnira,” rekao je Yamal i navodno odlučio da igra samo na turniru u Njemačkoj.

On je dodao da je "najvažnije biti na Evropskom prvenstvu", a na pitanje o povredi Pedra 2021. godine na Olimpijskim igrama, dodao je: "To je primjer onoga što se može dogoditi".

Španski fudbalski savez, sa svoje strane, navodno je uvjerio Barcelonu da njihovi mladi igrači neće biti preopterećeni minutažom ovog ljeta. U Barceloni će svejedno poduzeti sve moguće korake kako bi spriječili svoje igrače da nastupaju na oba turnira u dresu Španije.

Barcelonin veliki rival Real Madrid već je zauzeo čvrst stav i zabranio svojim igračima da se natječu na oba turnira, pa je Kylian Mbappe vjerovatno nedostupan Francuzima za domaće Olimpijske igre, a trebao bi da zablista na Euru kao novi igrač Kraljeva.

Olimpijske igre u Parizu počinju 26. jula i traju do 11. avgusta, dok se Euro igra od 14. juna do 14. jula.

Yamal ima samo 16 godina i već je postao važna karika u španskoj reprezentaciji. Debitovao je tek u septembru prošle godine, a ima šest nastupa i dva gola. Prvi je dao protiv Gruzije u 7:1 pobjedi u kvalifikacijama za Euro, a drugi protiv Kipra u 3:1 pobjedi, također u kvalifikacijama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi