Sramotna kazna za Lazio nakon što su navijači rasistički vrijeđali protivničke igrače

Mnogo se priča o rasizmu, najavljuje žestoke kazne, ali...

Sramotna kazna za Lazio nakon što su navijači rasistički vrijeđali protivničke igrače

Samir Mlaćo
Sramne scene obilježile su meč Serije A između Leccea i Lazija. Naime, na meti huligana koji su sa tribina bodrili gostujući tim bili su dvojica tamnoputih nogometaša Leccea. Očekivali su se žestoke kazne, no na kraju se to nije desilo.

Samuel Umtiti i njegov 21-godišnji saigrač Lameck Banda bili su meta rasističkog vrijeđanja od strane navijača Lazija.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, Umtiti više nije mogao suzdržati emocije i briznuo je u plač, a prvi ga je ohrabrio predsjednik Leccea.

"Kada je sudija prekinuo meč i čekao da se prestane sa rasističkim povicima, Umtiti ga je zamolio da nastavi igru, jer je želio da odgovori na terenu na uvrede koje je primio. Reagovao je kao pravi šampion", rekao je Saverio Sticchi Damiani.

Čak ni predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nije ostao ravnodušan na ono što se dogodilo na "Stadio Via del Mare" i napisao je poruku na Instagramu.

"Solidarnost sa Samuelom Umtitijem i Lameckom Bandom - viknimo jasno i glasno: Ne rasizmu! Neka velika većina navijača, koji su dobri ljudi, zauzme stav da jednom zauvijek ušutkaju sve rasiste!", napisao je Infantino.

Oni su dobili aplauze navijača Leccea, a sada je poznata i kazna za Lazio. Italijanski savez odlučio je da zatvori jednu tribinu Olimpica za naredni meč Lazija protiv Empolija.

Zaista se radi o preblagoj kazni, što će izazvati veliku osudu javnosti.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Inače, Lazio je u navedenom meču poveo preko Immobilea poslije prvih 45 minuta, a Lecce je do preokreta stigao golovima Strefezze i Colomba.

Nakon ove utakmice Lazio je šesti s 30 bodova, dok je s 12 bodova manje Lecce na sedam pozicija ispod.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi