UEFA izbacuje rivala Zrinjskog? "Koga su pitali, čistačicu?"

UEFA izbacuje rivala Zrinjskog? "Koga su pitali, čistačicu?"

E. Škorić

Engleski mediji tvrde da je engleska policija razgovara s UEFA-om i da bi na osnovu toga jedan od učesnika Konferencijske lige mogao biti izbačen iz takmičenja, ali čini se da za takvo što i nema neke osnove.

U grupi Zrinjskog nalaze se još Aston Villa, Legia i AZ Alkmaar. Prošlog četvrtka, dok je bh. prvak gostovao u Nizozemskoj, važan meč igrali su Villa i Legia, no englesko-poljski okršaj popraćen je skandalima.

Villa jes lavila sa 2:1, ali se prišalo najviše o ponašanju poljskih navijača. U znak protesta nisu ušli na tribine Villa Parka zbog drastičnog smanjenja broja ulaznica koje su im dodijeljene. Odmah nakon toga izbili su neredi ispred stadiona u kojima su povrijeđena četiri policajca. Nakon toga su se u engleskim medijima pojavile prijetnje da bi Legia mogla biti izbačena iz UEFA takmičenja.

Potpredsjednik UEFA i bivši predsjednik Poljskog fudbalskog saveza Zbigniew Boniek ubrzo je u jednom podcastu izjavio:

"Jutros sam pročitao da je engleska policija razgovarala s UEFA-om. Pitam s kim je razgovarala. S čistačicom iz UEFA-e? Ili sa zaštitarom? Pa zato što nije razgovarala ni s jednim predsjednikom, ni s jednim potpredsjednikom, baš niko ni s kim nije razgovarao. Nakon takve utakmice, dokumente šalje službenik sigurnosti, još dva ili tri druga - delegat UEFA-e i odjel za disciplinu donosi odluku", objasnio je Boniek.

Oglasi

Boniek se pritom osvrnuo na riječi šefa engleskih policijskih jedinica zaduženih za sigurnost tokom utakmica Marka Robertsa. Čovjek je Legiji izravno zaprijetio izbacivanjem iz evropskih kupova .

"Na dan utakmice sam razgovarao s UEFA-om i danas ćemo opet. Hitno analiziraju situaciju. Ipak, mislim da postoji stvarno dobar razlog da ih se izbaci iz takmičenja", rekao je Roberts britanskom The Timesu.

Boniek ne samo da je demantovao da je takvih razgovora bilo, već je i isključio mogućnost izbacivanja Legije.

"Živimo u eri društvenih mreža, gdje jedan nešto kaže, drugi nešto predloži, a treći nešto učini. Legia neće biti isključena iz ovih takmičenja. Najviše što može da se dogodi je da Legia dobije neku kaznu, ali ne da je izbace".

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Bivši predsjednik Poljskog fudbalskog saveza također je podsjetio da su neredi izbijali i tokom utakmica Marseillea, a UEFA ipak nije izbacila francusku ekipu iz takmičenja.

Ipak, ne odobrava postupke navijača Legije. "Ako voliš svoj klub, nemoj to raditi. Ako imate 800 karata, zašto vas tamo ide 2000?", pitao se na kraju prvi čovjek Poljskog saveza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi