Lewandowski je bio favorit, ali je Messi statistički najbolji: Kome bi otišla Zlatna lopta?
Foto - EPA

Konkurencija je bila žestoka

Lewandowski je bio favorit, ali je Messi statistički najbolji: Kome bi otišla Zlatna lopta?

M. Šljivak

Zlatna lopta France Footballa za ovu godinu zbog pandemije koronavirusa neće biti dodijeljena.

Tako nakon više od šest decenija nećemo imati dobitnika prestižnog priznanja za najboljeg fudbalera svijeta, a pojedini fudbaleri se spravom mogu buniti što izbora nije bilo.

Mnogi smatraju da je ovo bila godina poljskog napadača iz redova minhenskog Bayerna Roberta Lewandowskog, ali ako je suditi prema rejtingu fudbalera iz najboljih evropskih liga, Lionel Messi je taj koji je uvjerljivo ispred svih.

Statistika kaže da je Messi najbolji fudbaler po učinku za svoj klub i imao je najviše utjecaja na igru Barcelone, a njegova ocjena prema podacima WhoScoreda je 8.71.

Nije to nikakvo čudo kada se zna da je Messi u 42 utakmice zabio 30 golova i imao je 26 asistencije i porušio je rekorde. Jedini problem u izboru za Zlatnu loptu bi bili trofeji, koje Argentinac ove godine nije osvajao.

Iza Messija je Kylian Mbappe (8.14), a na trećem mjestu je tek Robert Lewandowski (8.13), koji je prema mnogima bio glavni favorit za ovu nagradu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Cristiano Ronaldo je na četvrtom mjestu, a iza njega su još Kevin de Bruyne, Angel Di Maria, ali i nekoliko iznenađujućih imena.

Ovo je lista deset najboljih fudbalera Evrope iz pet najvećih evropskih liga, ocijenjenih po učinku tokom sezone.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

JJ90
Real će ostat samo na ligi, Barsa mektebske još ima odigrat, Juve isto samo liga. Znači već u startu im je Lewa yebao mater svima. #miasanmia
2 8
miki30
Ma to bi Penaldo uzeo, do kraja sezone bi opuco još koji penal, popravio statistiku i to je to
7 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi