Domaći novinari postavili škakljivo pitanje Lewandowskom, toliko ga je zbunilo da je jedva odgovorio

Kontroverzni sponzor Poljske

Domaći novinari postavili škakljivo pitanje Lewandowskom, toliko ga je zbunilo da je jedva odgovorio

Edmir Škorić

U Katowicama, gradu gdje je od jučer odsjela poljska reprezentacija, održana je danas press konferencija na kojoj se novinarima obratio najbolji igrač Poljske Robert Lewandowski.

Poljaci se spremaju za gostovanje u Škotskoj (četvrtak) gdje igraju prijateljski meč, a onda 29. marta igraju protiv boljeg iz duela Švedska - Češka u finalu baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Napadač Bayerna prva je zvijezda reprezentacije, a danas je imao jedno škakljivo pitanje na presici koje se odonosilo na kompaniju Leroy Merlin, jednog od sponzora reprezentacije Poljske, a s kojom postoji "kontroverza" jer je francuska kompanija odbila da napusti Rusiju. Nije Lewi bilo nimalo prijatno, no uspio je nekako da pronađe najpametniji odgovor u datom momentu.

"S moje strane, ne mogu zamisliti da mi kao nogometaši predstavljamo takve kompanije, ali trenutno imam premalo informacija", rekao je Lewandowski, koji je na konferenciji za novinare u ponedjeljak upitan smeta li mu što se Leroy Merlin reklamira iza njegovih leđa.

"Teško mi je govoriti o tome jer ne znam u kojoj su fazi razgovori. Mislim da će Kuba Kwiatkowski ovdje moći reći više na tu temu. Mogu samo dodati da sa svoje strane ne mogu zamisliti da mi kao nogometaši predstavljamo takve kompanije, no vjerovatno nisam prava osoba da u nečije ime odgovaram o pitanjima vezanim za ovakve stvari i sponzore", rekao je Lewa.

Tada je mikrofon preuzeo Jakub Kwiatkowski, kojeg je trenutak ranije pozvao Lewandowski.

Oglasi

"Počeo bih od toga da smo, prije svega, potpisali ugovor s Leroy Merlin Poljska. Znamo, naravno, da djeluje u ime svoje matične firme, koja je u Francuskoj. Godinama sarađujemo s poljskom kompanijom i ova saradnja je uvijek bila jako dobra. Nikada se nismo žalili na to. Leroy Merlin je oduvijek bio naš ponosni sponzor i svi njegovi zaposleni uvijek su nosili bijele i crvene majice u supermarketima za vrijeme utakmica Poljske. Stalno smo u kontaktu s poljskim predstavnicima, i ne krijemo da je situacija teška. Uostalom, i sami smo nastojali osigurati da Rusija bude isključena iz bilo kakvih nogometnih utakmica širom svijeta", rekao je Kwiatkowski.

"Razgovaramo sa sjedištem Leroya Merlina u Poljskoj. Ona je potpuno svjesna situacije. I sama je već poduzela odlučne korake, jer je prekinula sve poslovne kontakte s ruskom i bjeloruskom stranom. Koliko je meni poznato, sva sredstva od prodaje proizvoda koji su bili u poljskoj poslovnici na zalihama i dolazili su iz ove dvije zemlje, dodijeljena su za pomoć Ukrajini", dodao je.

Predstavnik Poljske je također dodao da je do sada Leroy Merlin kompanija uveliko pomogla ukrajinskom narodu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Podsjetimo, sredinom marta mediji su objavili da se lanac trgovina Leroy Merlin ne namjerava povući iz Rusije. Tamošnje agencije čak su izvijestile da bi francuska firma mogla proširiti svoje poslovanje u zemlji agresora kako bi iskoristila rupu koju je ostavila Ikea, koja se povukla iz Rusije.

Zbog toga je Leroy Merlin preko noći postao omražen i zbog toga su novinari u Poljskoj Lewandowskog upitali koliko mu je to u redu da reklamira firmu koja praktično nema ništa protiv ruskog napada na Ukrajinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi