Liga 12: Manje klubova i više derbija ne znače bolji fudbal

Počinje nova sezona Premijer lige

Liga 12: Manje klubova i više derbija ne znače bolji fudbal

E. Škorić

Sutrašnjim utakmicama otvara se nova fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini, a elitno klupsko takmičenje po prvi put će brojati 12 klubova.

Sutra, 23. jula, počinje nova sezona Premijer lige - Liga 12. Dugo se najavljivalo skraćenje lige kako bi se podigao kvalitet fudbala u našoj zemlji. Manje timova, više derbija, više publike na stadionima, no sve to ipak ne znači i kvalitetniji fudbal.

Svi oni koji realno gledaju stanje u bh. fudbalu, svjesni su da 'rezanje' nije i konačno rješenje. Ne smije se zaboraviti dda mnogi bh. stadioni imaju terene koji u određenim vremenskim uslovima nisu pogodni za igranje. Na infrastrukturi se tek treba poraditi, kao i na radu u omladinskim slekecijama, ali vrijeme je, ako novac već ne, na našoj strani.

Na samom otvaranju sezone rano je za davanje prognoza, ali ambicije skoro svih klubova su manje-više poznate. Nekoliko je kandidata za titulu, neki maštaju o bilo kakvom trofeju, drugi pak žele Evropu, a određeni broj klubova ciljat će isključivo na ostanak u ligi.

Aktuelni prvak Zrinjski nije previše mijenjao igrački kadar, zadržali su Plemići okosnicu šampionskog tima, pa samim tim i dalje ostaje kao jedan od glavnih kandidata za titulu. Mostarci su imali poprilično lijep izlet u Evropi, igrali su dobro protiv poljskog prvaka Legije, ali... Izabranici Vinka Marinovića ispali su, ali to ni u kojem slučaju ne bi trebalo da im uruši samopouzdanje.

Kao i svake sezone, sarajevski rivali Željezničar i Sarajevo žele makar jedan trofej, mada nije tajna da i na Grbavici, a i na Koševu sanjaju titulu. Dosta je promjena bilo u obje ekipe, dosta loša sezona je i iza bordo i iza plavih momaka, a sada će s pojačanim snagama pokušati krenuti prema vrhu. Problem sarajevskim rivalima svakako predstavlja konstantno mijenjane igračkog kadra, a biće zanimljivo vidjeti da li će iznenadni odlazak Španca Hervasa narušiti atmosferu u plavom taboru.

Željezničar je tri sezone bez trofeja, "plava mašina" je gladna trofeja, a na samom predstavljanju slovenačkog stručnjaka iz redova Željezničara su najavili osvajanje trofeja kao primarni cilj. S druge strane Sarajevo je u protekle tri godine osvojila Kup i prvenstvo, no loši rezultati u prošloj sezoni narušili su odnos na relaciji navijači - Uprava i to za "bordo diva" može predstavljati i najveći problem u nadolazećoj sezoni.

Ne treba ni ove sezone otpisivati Slobodu i Široki Brijeg. Tuzlanski premijerligaš je igrao finale Kupa, ravnopravno se do finiša sa Zrinjskim borio za titulu, a igrački kadar je nešto promijenjen, no stiče se dojam da su odlasci nekih bitnih igrača kvalitetno nadomješteni Istina je da su otišli Ahmetović, Sarić, Ivetić..., no isto tako u tim Husrefa Musemića došlo je nekoliko provjerenih imena. Karić i Džidić su igrači koji bi svakom bh. klubu bili pojačanja,  Asim Zec je mladi reprezentativac koji je u drugom dijelu prošle sezone iako je igrao u "otpisanom" Travniku pokazao svoj kvalitet. Svakako da bi najveće pojačanje trebao biti Aleksandar Subić, čiji dolazak je dogovoren, ali još uvijek nije ozvaničen. Sve u svemu, Slobodu ne treba otpisivati, a afgilno rukovodstvo kluba sigurno će ukoliko Tuzlaci budu u vrhu nbakon prvog dijela sezone, još pojačati igrački kadar.

Pored Zrinjskog, Želje, Sarajeva i Slobode, kandidat za sami vrh je i Široki Brijeg, koji je godinama unazad među najboljim bh. timovima. Možda igrački Širokobriježani ne izazivaju strah i trepet kod svojih protivnika, no njihov najveći adut je Branko Karačić, prekaljeni trenerski vuk, čovjek koji zna svoj posao, a kako se ekipa nije puno mijenjala, mogao bi na Pecaru donijeti barem jedan trofej.

Ekipa Radnika je prošle godine osvojila Kup BiH, Bijeljinci su prava senzacija, ali ove godine tim Slavka Petrovića teško da može ponoviti taj uspjeh, obzirom da je veliki broj igrača koji su činili okosnicu, otišli iz klub. No, da se ima kvaliteta za, ako ništa, za zlatnu sredinu, ima. Svakako da Radnik uz malo sportske sreće, te studiozan rad Petrovića ponovo može biti najprijatnije iznenađenje sezone.

Nekoliko klubova imat će osnovni cilj da ne završi na jednom od posljednja dva mjesta. 

Zenički Čelik proteklih godina nikako da napravi nešto više, a i ove sezone će crveno-crni, na čijoj klupi je sada Kemal Alispahić, probati da "prežive". Klub koji se nalazi u teškoj financijskoj situaciji, jednostavno ne može da se nada nekoj senzaciji. Čelik je već duže vrijeme i bez navijača koji s punim pravom traže promjene, no njihova borba bar za sada nije urodila plodom. Sastavili su Zeničani ekipu, no teško da će u nadolazećoj sezoni učiniti nešto više.

Tim Viteza je prošle sezone ostao u ligi, ispunjen je cilj, no Liga 12 bit će puno zahtjevnija i teža. Morat će se 'skupo prodati koža' da se ostane u elitnom društvu. U sličnoj poziciji je i Mladost iz Doboja kod Kaknja, čije ambicije se zasnivaju na ostanku u ligi, iako Mladost možda može bez većih problema uploviti u mirnije vode i čak se boriti za Ligu za prvaka.

Teške trenutke proživljava najmlađi sarajevski premijerligaš Olimpic, koji je promijenio gotovo kompletnu ekipu. Vukovi s Otoke će pokušati ostati u Ligi 12, no s obzirom na situaciju teško da će u tome uspjeti. Čini se da bi ostanak Olimpica u eliti bio najveće iznenađanje.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Osvježenje u ligi su Krupa i Metalleghe iz Jajca. U Krupi se dosta ulaže, ovaj "mali" klub krupnim koracima korača naprijed i momčad koju vodi trener Slobodan Starčević bi mogla mnogima pomrsiti račune. Ekipa koja je izborila ulazak u eliti nije se rasula, pojačana je iskunism premijerligaškim igračima, pa bi Krupa u eliti mogla plesati više od jednog ljeta. Isto to važi i za Metalleghe. Uz Krupu, dobar posao radi i donedavni prvoligaš iz Jajca, na čijoj klupi sjedi mladi i ambiciozni trener Nermin Bašić. Upravo je Bašić najmlađi trener Premijer lige, a najstariji trener je 58-godišnji Faik Kolar, koji vodi Olimpic. Zanimljivo, najstariji fudbaler je Wagner, koji ima 38 godina. 

U svakom slučaju, svi koji vole domaći fudbal, jedva su čekali da krene Liga 12, ali nekako se čini da su očekivanja prevelika. Gotovo svi su uvjereni da će se samim skraćenjem podignuti i kvalitet, no čini se da je taj optimizam neopravdan i da će se još mnogo toga morati uraditi kako bi se danas-sutra na bh. terenima gledao kvalitetniji fudbal.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi