Liga prvaka postaje liga bogatih i slavnih klubova
Bogataši će postati još bogatiji, dok se vrata Lige prvaka polako zatvaraju za male ekipe (Foto: EPA)

Veće nagrade za velikane

Liga prvaka postaje liga bogatih i slavnih klubova

M. Šljivak

Liga prvaka od naredne sezone biće gotovo nedostižna za male timove. Timovi iz četiri najbolje evropske lige imaće po četiri direktna predstavnika čime će se znatno smanjiti broj malih timova u najelitnijem takmičenju, a uzrok ovih promjena je naravno novac.

Promjene koje stižu u najelitnije evropsko takmičenje će napraviti dodatnu razliku između velikih i malih timova. UEFA je odlučila da znatno poveća novčane nagrade pa će plasman u Ligu prvaka ekipama iz najjače četiri lige donijeti oko i do 15 miliona eura.

Nekoliko stvari će odlučivati o tome koliko će timovi inkasirati novca u svakoj sezoni. TV prava će im donositi 15 procenata, za učešće će dobijati 25 procenata, rezultati koje ostvaruju 30 procenata i rezultati iz prošlosti čak 30 procenata.

To znači da će timovi sa bogatom historijom, poput Milana ili Arsenala, ako se plasiraju u Ligu prvaka dobijati zbog historije više novca od ekipa kao što su Roma, Napoli ili Tottenham.

Klubovi koji ostvare plasman u Ligu prvaka dobiće 2.7 miliona eura. Učesnici osmine finala dobiće 9.5 miliona eura, milion više dobiće četvrtfinalisti, dok će timovi učesnici polufinala dobiti 12 miliona eura.

Finalista će inkasirati 15 miliona eura, pobjednik 19 miliona eura, a titula u Ligi prvaka vrijediće ukupno 82 miliona eura i to bez raznih bonusa koje je UEFA spremila.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ako bi recimo, Real Madrid osvojio naslov prvaka, uz sve dodatne bonuse za rezultate u prošlosti i sadašnjosti i nagradni fond, dobio bi čak 114 miliona eura i to bez procenta od prodaje TV prava.

Liga prvaka postaje pravi biznis. Očigledno je da se sve učinilo da se napravi još veća razlika između malih i velikih ekipa, a one ekipe koje se pored velikana uspiju dokopati barem grupne faze imaće mnogo manju zaradu u odnosu na važnije ekipe u svijetu fudbala.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Celtic
Pa bolje će biti ovako, nego da gledamo svake sezone Dinamo, Maribor, i ostale "manje" klubove kako primaju 7 ili 8 golova na svom terenu.
13 9
Realosmadridos
Glupost nedaju priliku manjim klubovima da igraju. A real i barcelonu gledamo svake godine treba dat priliku slabijim klubovima da podsjetimo real i Barcelona su nekad bili slabi
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi