UEFA sprema velike promjene u Ligi prvaka: Više ništa neće biti isto
Foto - EPA

Nešto sasvim novo

UEFA sprema velike promjene u Ligi prvaka: Više ništa neće biti isto

M. Šljivak
Teme:

Evropska fudbalska federacija (UEFA) ima namjeru promijeniti sistem takmičenja u Ligi prvaka.

Krovna kuća evropskog fudbala ima namjeru da se bori protiv planirane evropske Superlige, pa su najavljene promjene u Ligi prvaka od sezone 2024/2025.

Prema planu kojeg ima UEFA, a kojeg je otkrio ugledni The Times, broj klubova će biti povećan sa 32 na 36, a bit će kreirano šest grupa sa po šest timova.

Dvije najbolje ekipe iz svake, plus četiri najbolje trećeplasirane, ostvarile bi plasman u nokaut fazu takmičenja, a tamo ne bi bilo žrijeba za osminu finala već bi se ekipe rangirale po bodovima koje su osvojile u grupi.

Tako bi najbolja ekipa po bodovima iz grupne faze igrala protiv ekipe koja je 16, druga protiv 15. i na taj način bi se pokušalo izbjeći to da timovi ne igraju ozbiljno utakmice, kao što je to slučaj trenutno nakon što se plasiraju u nokaut fazu.

Također, planirano je da timovi od 17. do 24. mjesta ostvare plasman u Evropsku ligu, a svakako je interesantno da bi timovi koji ostvare plasman u polufinale Lige prvaka automatski osigurali nastup u grupnoj fazi takmičenja za narednu sezonu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Evropska asocijacija klubova (ECA) je podržala ovaj prijedlog UEFA, a s obzirom na to da se povećava broj utakmica u Ligi prvaka, predloženo je i da najveće evropske lige smanje broj klubova sa 20 na 18.

Ideja je svakako interesantna, a vidjet ćemo hoće li ona i zaživjeti.

Top Komentari

user1605223705
UEFA MAFIJA...SAMO NESTO EKSPERIMENTISU *****I...UNISTILI SU FUDBAL...
4 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti