Liga prvaka u Lisabonu: Detaljni protokoli prije početka utakmice
Foto: EPA (Estadio de Luz na kojem će biti igrana završnica Lige prvaka)

Sve isplanirano u sekundu

Liga prvaka u Lisabonu: Detaljni protokoli prije početka utakmice

S. Bošković

Četvrtfinale Lige prvaka početi će sutra, s premijernim mečem u Lisabonu između Atalante i PSG-a.

Nakon toga uslijediti će prestalio mečevi, 13. će snage odmjeriti RB Leipzing i Atletico Madrid, 14. će na teren izaći Barcelona i Bayern, a posljednjeg putnika u polufinale dobiti ćemo nakon meča između Manchester Cityja i Lyona.

Nakon toga uslijediti će polufinalni susreti koji će se odigrati 18. i 19. augusta, a veliko finale zakazano je za 23.08.

Svi susreti će početi u 21 sat, te će se igrati na Estadiu de Luz, u Lisabonu.

Sve zbog pandemije koronavirusu će biti pod strogom kontrolom, a NY Times govori o detaljnom planu u posljednjim minutama prije početka susreta.

U 20h i 50 minuta dezinfecirana lopta će biti postavljena na postolje pri izlazu iz tunela. Tri minute kasnije igrači će napustiti svlačionice, te će najviše dvije i minute kasnije, odvojeno, izaći na teren.

Tri minute prije početka utakmice bit će puštena himna Lige prvaka, a igrači će stajati, okrenuti prema praznim tribinanm, a između njih će biti metar razlika. U 20 sati, 57 minuta i 50 sekundi na rasporedu su timske fotografe, a u 20 sati i 58 minuta će uslijediti bacanje novčića. Dvije minute kasnije susret će početi, a moguće je da će biti upriličena i minuta šutnje za sve žrtve pandemije koronavirusa, kao što je to i bio slučaj u susretima osmine finala. 

Naravno, UEFA ništa ne prepušta slučaju, te su tako uvedene striktne smjernice i preporuke za održavanje susreta Lige prvaka i naravno Evropske lige, čija se završnica igra u Njemačkoj, na više stadiona; Stadion Koln, MSV Arena, Dusseldorf Arena i Arena AufSchalke.

Protokoli i naredbe: 

Svi timovi i službeno osoblje moraju poštivati naredne naredbe:

1. Mečevi se igraju iza zatvorenih vrata, a pristup je dozvoljeni igračima, klupskom osoblju, osoblju meča, akreditovanim medijima i osoblju za održavanje stadiona.

2. Maksimalan broj osoba dozvoljenih na stadionu zavise će od odluka lokalne vlade. Osoblje stadiona će biti svedeno na maksimalni minimum.

3. Stadion će biti podijeljen u četiri sezone; Zona 1: Teren i klupe Zona 2. Prostor oko terena Zona 3: Tribine i unutrašnje prostorije Zona 4. Vanjski dio stadiona.

4. U zoni 1 ne smije biti više od 120 ljudi i ne više  od 100 (uključujući i timove) u zoni 2.

5. Svaki tim mora imati doktora, preferirano klupskog, kako bi se osiguralo da su testiranja i ostali zahtjevi za igranje utakmice ispunjeni.

6. Svaki tim mora imati osobu zaduženi za protok, kako bi se osiguralo da su mjere smještaja, higijene, putovanja i distance poštovane.

7. Domaće ekipa mora imati osobu za higijenu koja će nadgledati protokole na stadionu.

8. Minimalna distanca od dva metra mora biti poštovana na stadionu, ukoliko lokalne vlasti ne propisuju veću socijalnu distancu. U tom slučaja, naredba lokalne vlasti mora biti poštovana. 

9. Igračima je preporučeno da nakon meča ne mijenjaju dresove.

10. Momčadi i osoblje se testiraju dva ili tri dana prije meča.

11. Timovi mogu ponovno biti testirani ako lokalne vlasti to zatraže.

12. Šest sati prije utakmice rezultati testova moraju biti dostavljeni UEFI-i.

13. UEFA preporučuje da se na gostovanje putuje charter letom u dezinficiranom avionu i s minimalnim kontaktom s javnosti.

14. Za vrijeme dužeg boravka za čistu odjeću i dresove mora se brinuti osoblje kluba, a ne osoblje hotela.

Šta ako se igrači zaraze?

Jučer su na koronavirus testirana dva igrača Atletico Madrida, Šime Vrsaljko i Angel Correa, te oni neće putovati u Lisabon. Naravno, njih dvojica su odmah poslani u samoizolaciju s obzirom na to da nisu imali nikakve simpoteme.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U Atleticu su nakon toga ponovno testirali sve osoblje, te su svi testovi bili negativni, no zanimljivo je kad će UEFA otkazi utakmicu.

U protokola krovne kuće evropskog fudbala stoji da će meč biti odigran ukoliko ekipa može na teren poslati 11 fudbalera, te na klupi imati dvije izmjene, što znači da će meč biti odigran ukoliko je 13 igrača s A spiska od 21 igrača za četvrtfinale Lige prvaka negativno na koronavirus.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi