Ligue 1 u novom formatu
FOTO: EPA

Donesena odluka

Ligue 1 u novom formatu

H. Zilić
Teme:

Francuska Ligue 1 će za dvije sezone imati novi format. takmičenja.

Umjesto dosadašnjih 20 u ligi će učestvovati 18 timova.

U sezoni 2022/2023, ligu će napustiti četiri tima, a promociju iz Ligue 2 izborit će dva tima bez play offa.

Bundesliga je na 18 timova dugi niz sezona, a isto u planu ima Serija A.

Francuzi se se na ovaj korak odlučili kako bi uveli nezivjesnost u takmičenje, ali i smanjili broj utakmica u kalendaru, obzirom da najjači francuski klubovi igraju evropska takmičenja, ligu, Liga kup i Kup, tako da je ritam i rasproed žestok, a planira se i novi format Liga Kupa, tačnije da se klubovi koji nastupaju u Evropi pridruže tek od sredine takmičenja.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

PSG je dominantan u Ligue 1, međutim Lille je prošle godine uzeo titulu i pokazao da se može parirati Prinčevima, a sada rukovodstvo lige želi da dobije još više na uzbuđenjima.

Dakle, od sezone 2023/2024, francuska Ligue 1 bi imala 34 kola, dva tima bi direktno isapla dok bi jedan tim razigravao sa trećeplasiranim iz Ligue 2, ali konačan format će se znati u narednom periodu. Šest timova bi išlo u Evropu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije