Messi je obožavan svugdje, osim u jednoj zemlji: Podnijeli su inicijativu da mu se zabrani ulazak
Lionel Messi je svojim potezom uvrijedio mnoge u Meksiku. Nije htio da se izvini, tvrdeći da nije nikoga uvrijedio

Uvrijedio mnoge Meksikance

Messi je obožavan svugdje, osim u jednoj zemlji: Podnijeli su inicijativu da mu se zabrani ulazak

Edmir Škorić

Lionel Messi se bori za veliki trofej na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali se prethodno suočava s mogućom zabranom ulaska u zemlju čiji je dres nedavno gazio u svlačionici.

Prosto izgleda kao nešto što ne može da se desi, no naravno da je moguće, ako prođe inicijativa Marije Clemente Garcije Moreno, političarke iz Meksika kojom zahtijeva da se slavnom Argentincu zabrani ulazak u zemlju.

Na inicijativu se dotična odlučila jer je Messi nedavno nagazio dres Meksika u svlačionici dok su on i saigrači slavili važnu pobjedu.

Ovaj video iz svlačionice podigao je veliku buru u latinoameričkim medijima. Čak je i meksički bokser Canelo Alvarez poručio preko medija da se Argentinac zbog toga neće dobro provesti ako ga negdje sretne.

Potom se oglasio i slavni Mike Tyson, koji je stao u odbranu Messija, a Canelo je kasnije ipak promijenio mišljenje.

Na pitanje o Canelovoj iznenađujućoj prijetnji, Messi je rekao: "Svako ko me poznaje zna da nikoga ne omalovažavam. Ne moram se ispričavati jer nisam omalovažio dres Meksika ili bilo koga drugog", poručio je Argentinac.

Oglasi

“Zastupnički dom Časnog Kongresa Unije s poštovanjem potiče Ministarstvo vanjskih poslova da izda odgovarajuću izjavu kako bi proglasio personom non grata unutar teritorija Sjedinjenih Meksičkih Država državljanina argentinske i španske nacionalnosti, Lionela Andres Messi Cuccitini, zbog njegovog očitog prijezira i nedostatka poštovanja prema Meksiku tokom Svjetskog prvenstva Međunarodne nogometne federacije (FIFA) u subotu, 26. novembra 2022.”, stoji u dokumentu s potpisom 37-godišnje Marije Clemente Garcije Moreno, inače transrodne aktivistice.

Meksiko je ispao u grupnoj fazi Mundijala u Kataru, dok Argentince u petak čeka duel četvrtfinala protiv Nizozemske. Prethodno su Gauči dobili Australce sa 2:1 u osmini finala.

Za 35-godišnjeg Messija ovo je vjerovatno posljednja šansa u karijeri da osvoji Svjetsko prvenstvo. Argentinci se uz Brazilce i Francuze smatraju glavnim favoritima, ali najprije moraju da prođu Van Gaalove Nizozemce, a onda ih u polufinalu čeka "pakao" i bolji iz meča Francuska - Engleska.

Messi briljra na Mundijalu jer je na četiri meča uspio da zabije tri gola i ubjedljivo je najbolji igrač u ekipi Argentine što se i očekivalo.

Je li ova statistika riješila vječnu dilemu između Messija i Ronalda?

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo često se uvrštavaju među najbolje svih vremena, a ljubitelji nogometa nikako ne mogu da se dogovore ko je zaista bolji i o tome se konstantno vode polemike.

Oglasi

Dugogodišnja dominacija Lionela Messija i Cristiana Ronalda u svijetu nogometa završena je prije nekoliko sezona, ali o igrama ovog dvojca i dalje se dosta priča.


Dosta je onih koji Messija i Ronalda smatraju najboljim svih vremena i vade se brojne statistike koje bi pokazale ko je u prednosti.

Messi je u duelu Argentine i Australije odigrao svoj 1000. meč u profesionalnoj karijeri. CR je do ovog jubileja došao nešto ranije, a ako je suditi po statistici, Argentinac je u prednosti.

Tako Leo u 1000 odigranih mečeva ima učinak od 789 postignutih golova, 348 asistencija i 41 osvojen trofej i poprilično je ispred Ronalda.

Cristiano je s druge strane nakon 1000 odigranih utakmica imao učinak od 725 golova, 216 asistencija i 31 osvojen trofej, pa mnogi zbog ovog tvrde da je Lionel Messi definitivno bolji nogometaš.

Oglasi

Naravno, statistika ništa ne znači iako je Messi u prednosti. Uvijek će biti drugačijih mišljenja i vjerovatno je najbolje drugima pustiti raspravu o tome ko je bolji.

U budućnosti će ova tema sasvim sigurno konstantno biti 'na meniju' mnogih i obje strane imat će svoje glasove.

Oni koji su na neutralnoj strani uvijek ističu da je obojicu bilo veliko zadovoljstvo gledati svih ovih godina i sigurno je da će svijet nogometa biti mnogo siromašniji kada se Messi i Ronaldo odluče povući.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Cristiano će u februaru napuniti 38 godina. Uskoro će potpisati za novi klub i pretpostavlja se da će otići s velike scene i da će prihvatiti unosnu ponudu iz Saudijske Arabije.

Za razliku od njega 35-godišnji Messi još uvijek igra na vrhunskom nivou. To pokazuje iz utakmice i utakmicu i on je razlog zbog kojeg Argentina igra četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi