Legendi teško pada što je Argentinac dobio nagradu: "I sam volim Messija, ali ovo je velika farsa"

Smatra da je nezasluženo

Legendi teško pada što je Argentinac dobio nagradu: "I sam volim Messija, ali ovo je velika farsa"

E. Škorić

Lionel Messi je u ponedjeljak navečer po rekordni osmi put dobio Zlatnu loptu, ali ta odluka izazvala je dosta reakcija i veliki je broj onih koji smatraju da Argentinac nije zaslužio da bude izabran za najboljeg fudbalera svijeta.

Nakon osvojenog Svjetskog prvenstva u Kataru, Messi je očito trasirao put do Zlatne lopte, a njegovom prvom rivalu Erlingu Haalandu nije pomoglo ni to što je postigao 52 gola i donio tripletu Manchester Cityju u prošloj sezoni.

Argentinac je postao prvi fudbaler koji ne igra u Evropi, a da je osvojio Zlatnu loptu, pošto je ljetos potpisao za američki Inter Miami. Prethodno je Zlatnu loptu osvajao 2009., 2010., 2011., 2012., 2015., 2019. i 2021. godine.

Fudbaler Intera iz Miamija postigao je sedam golova i imao tri asistencije u sedam nastupa na Svjetskom prvenstvu. Messi jedino nije postigao gol u utakmici grupe protiv Poljske. Argentinac je postigao gol u grupnoj fazi protiv Saudijske Arabije (1:2), Meksika (2:0), u 1/8 finala protiv Australije (2:1), u četvrtfinalu protiv Holandije (6:5 nakon penala) i polufinale protiv Hrvatske (3:0).

U finalu protiv Francuske (7:5 ​​nakon penala), Messi je postigao dva gola, također iskoristivši penal. Ali nisu ga svi vidjeli kao jasnog pobjednika u borbi za Zlatnu loptu.

Oglasi

"Messi je nezasluženo pobijedio. Tokom cijele godine, Haaland je bio bolji od njega. Ali ovo pokazuje da je Svjetsko prvenstvo važnije od svega. Ali to nije fer. Messijev izbor smatram farsom, iako sam njegov fan. Haaland je zaslužio pobjedu", rekao je legendarni Nijemac Lothar Matthaeus.

Messi drži rekord po broju osvojenih Ballon d'Or. Cristiano Ronaldo zauzima drugo mjesto u historiji sa pet takvih titula. Michel Platini, Johan Cruyff i Marco van Basten osvajali su ovu nagradu po tri puta.

Po završetku dodjele priznanja javio se Ronaldo, tačnije ostavio je komentar na statusu kod novinara Tomasa Roncera koji je ujedno i zamjenik urednika uglednog španskog medija "AS".

Roncero je uputio kritike na račun pomenutog priznanja smatrajući da Messi nije zaslužio. "Ode u Miami, sprema se za penziju i na kraju mu daju "Zlatnu loptu", nevjerovatno zaista", napisao je Roncero. Ronaldo se javio sa ironičnim statusom, stavio je samo smajlije koji plaču od smijeha.

Očigledno je Portugalac više nego dovoljno rekao šta misli o sinoćnjem izboru i nema dileme da će ovaj potez izazvati dosta reakcija, a već je postao viralan na društvenim mrežama.

Potražite više informacija na temu La Liga:

U Parizu su sinoć podijeljene i preostale fudbalske nagrade za ovu godinu. Najbolji klub na svijetu i muškoj kategoriji je, sasvim očekivano, Manchester City. Aitana Bonmati, fudbalerka Barcelone, proglašena je za najbolju nogometašicu svijeta u 2023. godini.

Kada je riječ o trofeju "Jašin" koja se dodjeljuje najboljem golmanu, nju je ovaj put dobio Emiliano Martinez. Titula za najbolji ženski klubu na svijetu za ovu godinu je pripala Barceloni. "Socrates" nagrada pripala je sjajnom igraču Real Madrida, a radi se o Vinicius Junioru. Kopa trofej ili trofej koji se dodjeljuje najboljem igraču do 21 godine dobio je naravno Jude Bellingham.

Top Komentari

Ecosport
A Penaldo ode u pustinju i usudi se bilo šta komentarisati
0 3
Madridista
Navikao ološ da mu se poklanja pa mu više nije ni ofirno. Mundijal, zlatne lopte, titule s barcelonom što individualne što timske... Dajte mu još nobela i wimbldon, šta fali?!
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi