Scaloni plakao na pressu pred utakmicu s Francuskom

Emotivni selektor Argentine

Scaloni plakao na pressu pred utakmicu s Francuskom

Edmir Škorić

Argentinski selektor Lionel Scaloni živi posebne dane. Manje od 24 sata prije finala Svjetskog prvenstva u Kataru između Argentine i Francuske, on je razgovarao s novinarima, rekavši da ima potvrđenu prvu postavu. Dotakao se i drugih tema, a u jednom trenutku je i zaplakao.

Argentina lovi treći naslov svjetskog prvaka, ali za sve njene članove bi to uglavnom bio prvi naslov jer je posljednji osvojen sada već davne 1986. godine s Diegom Maradonom. Prije toga, Gauči su bili prvaci i 1978. godine.

Novinarka Sofía Martinez, koja je prije nekoliko dana postala viralna zbog emotivnog intervjuiranja Lionela Messija, pitala ga je šta će reći svojim igračima nakon što Svjetsko prvenstvo završi.

“Zahvaljujem se svojim igračima, nema drugih riječi. Znam da bi svaki Argentinac rekao isto. I već sam uzbuđen... dali su sve od sebe. Nadajmo se da ćemo to okruniti. A ako ne, onda ćemo ostati ponosni. To je trenutak za uživanje. Uživam, na svoj način, ali uživam", rekao je Scaloni.

Upitan je kako zaustaviti Mbappea sutra. “Zaustavljanje Mbappea timski je posao, a ne samo jednog igrača. I nije samo on. Francuska ima puno jako dobrih igrača koji je čine boljom ekipom. Oni su jedna od najboljih ekipa i nastavljaju da rastu, baš kao i sam Mbappe".

Oglasi

“Reprezentacija Argentine pripada svima. Imamo spektakularnu skupinu, svi se ubijaju kako bi odbranili ovaj dres. I sutrašnja utakmica je utakmica Argentina - Francuska a ne Messi - Mbappe. Obje momčadi imaju oružje tako da finale odlučuju i drugi nogometaši. Leo je dobro i nadamo se da će na kraju pobjeda otići na našu stranu", poručio je Scaloni.

O Argentincima bez ulaznica.

“Žao mi je što ima toliko Argentinaca bez ulaznica. Volio bih da i oni budu tu. Stadion ima kapacitet i doći bez ulaznice je nešto nevjerovatno. Nadajmo se da će većina moći prisustvovati i da ćemo im pružiti radost".

Najavio je da će ovo biti Messijev posljednji meč za Argentinu.

"Nadam se da možemo osvojiti SP u posljednjoj Messijevoj utakmici".

Oglasi

Penali?

“Imamo jasan plan utakmice, znamo kako napadati i koje su im jače strane. Pokušat ćemo da ne idemo na penale. Ako se dogodi, izabraćemo najbolje i to je to".

On je dodao da već ima definisan sastav, ali naravno nije želio da otkrije ko će sutra nastupiti protiv Francuske, mada se tu manje - više sve zna.

Inače je bilo dosta kritika na račun Scalonija jer je "neko ko nema iskustva".

"Kritika mi se činila normalnom kad sam preuzeo posao, a tako se čini i danas. Sve je uglavnom uvećano kada ste trener tako velikog tima. Odradio sam svoj posao, dajući sve od sebe za reprezentaciju. Kritike me nikad nisu smetale."

Oglasi

Scaloni je na posljednjoj konferenciji za novinare prije finala odbio odgovoriti na bilo kakva pitanja o svojoj budućnosti. Na stolu je ugovor do 2026., ali trenutno svoje mogućnosti drži otvorenima.

To što je toliko popularan i tražen u oštroj je suprotnosti s njegovom situacijom prije četiri godine, kada su se mnogi pitali šta argentinski nogometni savez radi kad je zaposlio osobu s tankim životopisom koji je uključivao samo nekoliko manjih trenerskih uloga u mladim ekipama u Mallorci, gdje živi, i Argentini.

Scaloni, bivši desni bek reprezentacije, preuzeo je privremenu ulogu selektora kada je Sampaoli dobio otkaz ubrzo nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine. Plan je bio da vodi momčad dvije prijateljske utakmice prije nego što se angažira iskusniji trener.

Ostao je, uspostavivši vezu između igrača i navijača koja se očitovala u izljevu ponosa i podrške tokom Svjetskog prvenstva. Pred morem plavo-bijelih navijača na svakoj utakmici, argentinska reprezentacija napajala se energijom da se oporavi od poraza od Saudijske Arabije u prvoj utakmici u skupini i dođe do finala.

Za Scalonija je ovo bila prekrasna vožnja. Rasplakao se u razgovoru s novinarima u subotu, kao i nekoliko puta nakon utakmica na Svjetskom prvenstvu. Vjerojatno će biti i suza u nedjelju, pogotovo ako Argentina pobijedi.

"Ovo je dio onoga što trenutno osjećam, ovo je dio naše kulture i svega što živimo u Argentini", rekao je Scaloni. "Sve što je oko nas, uzbuđenje naših ljudi, entuzijazam. Imamo najbolje navijače na svijetu. Trebali su ovu radost — a mi im pružamo ovu radost i sreću".

"Glavna stvar je bio put ovdje, cilj koji smo si postavili, i činjenica da smo mogli uživati u putu ovdje s ekipom koja je poput cijele porodice. To je spektakularno", zaključio je.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I Lionel Messi je stao pred novinare, te je kratko pohvalio stručni štab na čelu sa Scalonijem.

"Imamo jako dobar stručni štab koji ništa ne prepušta slučaju", rekao je Messi, dodavši: "Ova grupa je vrlo inteligentna, znaju čitati trenutke svake utakmice. Scaloni je to rekao, znamo kako patiti kada moramo patiti i imati loptu kada je moramo".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti