Litvanci očitali lekciju Latviji

Litvanija upisala drugu pobjedu

Litvanci očitali lekciju Latviji

Edmir Škorić

U baltičkom okršaju Litvanija je pobijedila Latviju sa u drugom kolu Eurobasketa.

Latvija je domaćin grupi D Eurobasketa, a ni domaći parket nije im puno pomogao protiv Litvanije, koja je bila uvjerljiva (68:49).

U duelu neporaženih ekipa (obje jučer slavile) ipak je slavila Litvanija. Domaćin je dobro počeo utakmicu, u prvoj dionici je bio bolji, pa je nakon 10 minuta igre vodio 19:13.

I u drugoj četvrtini su Latvijci dobro izgledali na parketu protiv favorizovane Litvanije, pa je na poluvremenu bilo plus jedan za 'goste' - 29:28.

Ipak, polovinom treće četvrtine Litvanija uspijeva da se rezultatski odmakne i dođđe na plu 10 (49:39).

U zadnjih 10 minuta očajna Latvija, Litvanija je uvjerljivo na kraju slavila, 19 razlike. Bilo je 68:49. Valančiunas je sa 15 poena i sedam skokova vodio Litvaniju do uvjerljive pobjede, Maciulis je ubacio 13 uz 10 skokova, Kalnietis je dodao 12 poena.

U sastavu Latvije nijedan igrač nije imao dvocifren učinak. Belgija je nešto ranije razbila Estoniju u istoj grupi sa 84:55. 

Latvija: Mmejeris 5, Freimanis 8, Blums 6, Bertans 6, Timma 5, Janicenoks, Strelnieks 3, Berzins 8, Vacvagars 2, Karlis, Peiners 4, Meiers 2
Litva: Kalnietis 12, Gailius 7, Maciulis 13, Seibutis 4, Sabonis, Kavaliauskas 3, Jankunas 7, Javtokas, Valanciunas 15, Kuzminskas 7, Milaknis, Lekavicius

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.