Dan najvažnije pobjede u historiji reprezentacije BiH: Nema te osobe koja nije pustila suzu!

Godišnjica na nezaboravni trenutak

Dan najvažnije pobjede u historiji reprezentacije BiH: Nema te osobe koja nije pustila suzu!

A. Čaušević

Teško je izabrati najveću pobjedu u historiji reprezentacije BiH, ali oko najvažnije nema previše dilema, barem za većinu.

Fudbalska reprezetnacija BiH je do sada nastupila na samo jednom velikom takmičenju. Bilo je to Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine kada je na klupi sjedio Safet Sušić.

Bila je to vrhunac najbolje generacije koju su Zmajevi imali, a sve je okrunjeno plasmanom na Mundijal gdje je nastup okončan u grupnoj fazi.

BiH je na najvažnije fudbalsko tamkičenje otišla sa prvog mjesta u svojoj grupi. Pobjeda koja je donijela odlazak na SP je ostvarena na današnji dan 2013. godine i to protiv Litvanije rezultatom 0:1.

Nema tog ljubitelja bh. reprezentacije da 15. oktobra prije devet godina nije pustio suzu, suzu radosnicu naravno jer sve ono što se dešavalo u Kanuasu je definitivno nezaboravno.

Na hiljade navijača iz BiH, Evrope i svijeta stiglo je u Kaunas kako bi svjedočilo historijskom trenutku. Tokom utakmice je bilo dosta napeto, čekao se taj gol vrijedan suhog zlata.

Oglasi

Došao je u 68. minuti. Pogodio je čovjek specijalizovan za historijske golove - Vedad Ibišević. Svima je pao kamen sa srca, slavlje je moglo početi.

Kada je sudija Felix Zwayer odsvirao kraj uslijedili su neopisivi trenuci radosti i sreće. Nešto što se čekalo cijeli život i po našu žalost nešto što više nismo uspjeli ponoviti.

Iz te generacije još samo dvojica nose dres Zamjeva, Edin Džeko i Miralem Pjanić. Neki su i dalje fudbalski aktivni, ali ne igraju za reprezentaciju, dok su neki odavno u zasluženoj penziji.

Poslije tog uspjeha iz godine u godinu reprezetnacija je počela da pada. Smjena generacije je bila itekako bolna, barem iz rezultatskog ugla pošto su u međuvremenu propušteni plasmani na dva Mundijala i dva Evropska prvenstva.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Prije sedam godina poginula su trojica Ljutih Krajišnika | Preporod.info

Nažalost, i najveći uspjeh reprezentacije BiH nije mogao proći bez tragedije. Vraćajući se kući iz Kaunasa u saobraćanoj nesreći poginula su trojica pripadnika grupe Ljuti krajišnici. Smrtno su stradali Hasib Mahmić, Vildan Pehlić i Almir Kasumović.

Promo

Top Komentari

SarajFK
NECETE VJEROVATI Pedja duduk i nemir hadzic su jos uVijek uposlenici FK SARAJEVA! I jos eksluzivnije i vise nevjerovatno; takozvane HORDE ZLA jos uvijek podrzavaju ovu prodaju i veleizdaju!!!!
1 3
SarajFK
SAFET SAFET SAFET SUSIC....SAFET SAFET SAFET PAPE!!!!!! Sve ostalo je istorija...........
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi