Lokomotiva na istoku, sjever bez stolica i Modrićev gol na Grbavici: "Sjećam se plavog dječaka..."

Hrvat u dresu Zrinjskog

Lokomotiva na istoku, sjever bez stolica i Modrićev gol na Grbavici: "Sjećam se plavog dječaka..."

A. Čaušević

O karijere Luke Modrića se manje-više zna sve. Jedna od njegovih stanica bilo je mostarski Zrinjski gdje je igrao u sezoni 2003/04 kao posuđen igrač zagrebačkog Dinama. 

U svojoj autobiografiji pod nazivom "Moja igra" objavljenoj prošle godine Modrić je naveo kako mu uošte nije bilo lagano igrati u Premijer ligi BiH. 

''To što sam do dolaska slušao u ligi, potvrdilo se i na terenu. Premijer liga je bila dosta gruba, a pogotovo je bilo teško igrati u gostima. Najgore je bilo u Trebinju, a za nijansu manje u Banja Luci i Zenici. Sudije jednostavno nisu štitili gostujuće igrače. Dobio sam poprilične batine po nogama. U Trebinju su stradali moji najdraži štitnici s likom Ronalda koje mi je poklonio otac Stipe. Neki frajer mi je ušao đonom na nogu metalnim čepovima kopački i probio rupu u plastičnom kostobranu'', naveo je Modrić.

Sada već legendarni fudbaler i osvajač Zlatne lopte 2018. godine je na jesen 2003. godine u 15. kolu sa Zrinjskim gostovao Željezničaru na stadionu Grbavica. 

Sarajevski stadion je bio neprepoznatljiv u odnosu na danas. Na istočnoj tribini je stajala lokomotiva, na sjevernoj nije bilo stolica te reflektori nisu bili u funkciji pa se igralo u dnevnom terminu. 

U vrlo efikasnom meču Plavi su slavili s 4:2 poslije preokreta u drugom dijelu. Plemići su poslije prvog poluvremena vodili s 1:2, a prvo gol za goste zabio je upravo Modrić. 

Tada je za Željezničar nastupio Omer Joldić koji se u razgovoru za SportSport.ba prisjetio te utakmice i Modrićevog nastupa. 

"Nisam znao koliko godina ima i da je igrač Dinama, primjetio sam plavog dječaka nižeg rasta da pokazuje određene kvalitete. Mogu ja reći da se tada vidjelo da će napraviti veliku karijeru, ali to nije tako jer sam vidio mnogo talentovanih igrača pa na kraju nisu uspjeli. Njemu je dobrodošlo što je došao u takvu ligu kakva je Premijer liga. Zrinjski je bio cijenjena i respektabilna ekipa u kojoj je on imao dovoljnu minutažu."

"Sjećam se da je bilo prohladno, a mi smo odigrali dosta dobru utakmicu jer Zrinjski nije bio bezveze ekipa, bili su repektabilan i cijenjen tim, a Modrić je sigurno imao kvalitet čim je došao u takav tim". 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Joldić je naglasio kako Modrić i Edin Džeko mogu poslužiti kao pravi primjer mladim igračima koji su tek na početku njihove karijere. 

"Za Luku mogu reći isto kao za našeg Edina Džeku kojeg se sjećam kada je tek počinjao. Ja sam se vratio iz Rusije, a njemu je dao Amar Osim priliku. Džeko i Modrić su pravi primjer mladim igračima. Trebaju zati da moraju biti strpljivi, da je seniorski fudbal zahtjevniji i da nije šteta da vas klub pošalje negdje na posudbu kako bi skupljali minutažu. Mlade igrače ne treba gledati kroz finansijski plan već kroz razvoj", poručio je Joldić. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Korektan i iskren komentar. Većina bi rekla kako se vidjelo da će Modrić biti veliki igrač.
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi