Čuveni Nijemac vlasnik je dresa neprocjenjive vrijednosti: "Nikad nisam ni pomislio da ga unovčim"
Foto - EPA

Mjesto mu je u muzeju

Čuveni Nijemac vlasnik je dresa neprocjenjive vrijednosti: "Nikad nisam ni pomislio da ga unovčim"

Midhat Šljivak

Legendarni njemački fudbaler Lothar Matthaus (61) iza sebe ima bogatu karijeru.

Čovjek koji je 1990. godine proglašen najboljim na svijetu većinu karijere proveo je u minhenskog Bayernu, a pored bavarskog velikana igrao je za Borussiju Monchengladbach, Inter i američki MetroStars.

Tokom karijere legendarni Nijemac imao je poseban odnos s čuvenim Diegom Maradonom. Od njega je 1986. godine u finalu Svjetskog prvenstva dobio dres Argentine koji danas ima neprocjenjivu vrijednost.

Matthaus je hladno mogao uzeti milione za ovaj dres. Međutim, on to nije želio učiniti i dres je završio u muzeju. Matthaus je objasnio razloge što je to napravio.

"U 36 godina koliko posjedujem ovaj dres nikad nisam ni pomislio da ovaj dres unovčim. Meni je zadovoljstvo što sam ga vratio narodu Argentine", rekao je Matthaus.

Oglasi

Diego Maradona je u svojoj autobiografiju Matthausa nazvao najboljim protivnikom protiv kojeg je igrao.

"Nikad mi niko nije dao veći kompliment. Diego je najveći ikad. Niko nikad nije napravio ono što je on radio s loptom. Diego je Bog u Argentini i zato sam odlučio da ovaj dres vratim argentinskom narodu", istakao je Matthaus.

Za razliku od Matthausa dres Diega Maradone sa Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine koji je završio u rukama engleskog fudbalera Stevena Hodgea našao se prije nekoliko mjeseci na aukciji.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Dres sa susreta na kojem je Maradona izveo čuvenu 'Božju ruku' prodat je za nevjerovatnih 7.1 milion funti iako je Hodge dugo tvrdio kako ne pomišlja da ga proda.

Ipak, odlučio je da osigura porodicu. Stavio je dres na aukciju i zaradio milione funti s kojima će mirno živjeti do kraja života.

Top Komentari

plemic
ja imam bilbijin dres, ne bih ga dao ni za tisuću ...
0 1
SamoSiroki
Nebi ovo nikad očekivao od hladnog Njemca.Kapa do poda
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi