Van Gaal vodi jednu, a koketira s drugom reprezentacijom: "Prekrasna zemlja s prekrasnim ljudima"

Da li je spreman da vodi Belgiju?

Van Gaal vodi jednu, a koketira s drugom reprezentacijom: "Prekrasna zemlja s prekrasnim ljudima"

Edmir Škorić

Louis van Gaal danas je na nizozemskoj konferenciji za novinare upitan je li on kandidat da na mjestu selektora Crvenih vragova naslijedi Roberta Martíneza koji je jučer podnio ostavku.

Van Gaal se sprema za sutrašnji meč osmine finala Svjetskog prvenstva između Nizozemske i SAD-a (16 sati), a u međuvremenu je iskusni trener upitan da li bi bio spreman voditi reprezentaciju Belgije, koja je jučer nakon utakmice s Hrvatskom ostala bez selektora.

"Ovu sam odluku donio prije Svjetskog prvenstva, bila je to moja posljednja utakmica kao selektora. To je vrlo emotivan trenutak. Pozdravio sam se s igračima i štabom. Otišao bih bez obzira što se dogodilo. Pa makar bili i svjetski prvaci", rekao je, pa dodao:

"Danas smo bili zajedno. Nikada nije lako pobijediti na utakmici Svjetskog prvenstva. U prvoj utakmici protiv Kanade smo pobijedili, ali nismo bili svoji. Drugu utakmicu protiv Maroka smo zasluženo izgubili. Stvorili smo dosta prilika danas. Sa Svjetskog prvenstva možemo otići uzdignute glave. Naravno, Belgiji nije dovoljno završiti turnir u grupnoj fazi. Mogu prihvatiti ovakav način poraza i ispadanja".

Roberto Martinez je vodio belgijsku reprezentaciju od augusta 2016. godine. Od tada je Martinez vodio momčad u 79 utakmica i u prosjeku postizao 2,29 poena po utakmici.

Upravo je s Martinezom na čelu belgijska reprezentacija ostvarila svoj najuspješniji nastup na Svjetskom prvenstvu ikada, završivši na trećem mjestu na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji.

Oglasi

Za vrijeme mandata na klupi Belgije, Martinez je ovu selekciju vodio dva puta protiv Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za SP 2018. U Briselu je Belgija slavila 4:0 u oktobru 2016. godine, dok je u oktobru 2017. bilo 3:4 za Belgijance na Grbavici.

Van Gaal ima jako pozitivno mišljenje o reprezentaciji Belgije.

"Belgija je prekrasna zemlja s vrlo prijateljskim ljudima. Knokke je čak i prekrasna palača na plaži. (smijeh) Već sam razmišljao o tome. Kako da preuzmem reprezentaciju Belgije? Trebalo bi nagovoriti moju suprugu Truus", kazao je Van Gaal.

“Mislim da sam ovdje s nizozemskom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu. Radimo na tome da postanemo svjetski prvaci, do kraja su još četiri utakmice. Već sam rekao da ako postanemo svjetski prvaci, svijet je toliko oportunistički da će biti ponuda. Vidjet ćemo. Ali za sada nismo svjetski prvaci. A ako moramo vjerovati nizozemskim medijima, nećemo ni biti, ali ja ne živim u prošlosti. Živim u budućnosti, jer ću sada možda morati praviti planove za Belgiju".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Je li Van Gaala iznenadila eliminacija Belgijca?

"Šta je iznenađujuće? I njih smo pobijedili u zadnje dvije utakmice. Pojedinačno su vrhunski, ali u mojim očima su ekipa. Ne mogu to suditi. Pogledao sam sinoć. Belgija je trebala samo pobijediti i onda bi se plasirana dalje. Nogomet nije samo tehnika i taktika, već ima i porcije sreće. Suci također igraju ulogu", poručio je Nizozemac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi