Lovren: Rugali su mi se, zvali su me Bosanac
Foto: EPA

Teški dani po povratku iz izbjeglištva

Lovren: Rugali su mi se, zvali su me Bosanac

Defanzivac Liverpoola Dejan Lovren u HRT-ovoj emisiji 'Junaci našeg doba' prisjetio se svojih početaka.

Lovren je na klupskom i reprezentativnom planu ostvario sve ono o čemu je nekada maštao kao dijete, međutim nije uvijek, narodski rečeno, sve išlo 'po loju'.

Sa svega tri godine Lovren je uslijed rata napustio dom u Kraljevoj Sutjesci i s roditeljima se zaputio ka Njemačkoj, odakle su se potom preselili u Hrvatsku, gdje je i počela njegova profesionalna karijera.

"Nisam shvatao rat, sve je bila igra. No vidio sam na roditeljima brigu, vidio sam suze. Dogodilo se spontano, udarao sam malo loptu ispred zgrade, a kada smo shvatili da je u blizini fudbalski klub, otac je odveo da vidimo kakav sam. Brzo sam se prilagodio, tata je odjednom postao trener, znali smo se i pošorati", priča Lovren.

Poslije izbjeglištva skrasio se u Karlovcu. Ti dani nisu bili baš najbolji...

"Nisam imao lijep doček, smijali su mi se, ali ja sam to rješavao na neki drugi način. Nekad sam se i potukao, nisam dao na sebe da mi se smiju i rugaju jer sam se rodio u BiH te da mi govore da sam Bosanac. Strast i frustracije ispucavao sam na terenu, igrao sam agresivno, borio sam se. Uvijek sam htio biti najbolji", prisjeća se Lovren.

Nakon što se pokazao na utakmici Karlovca i Dinama uslijedio je uspon.

"Ta prva godina bila je teška jer sam putovao u Zagreb svaki dan iz Karlovca jer sam morao završiti taj osmi razred. Sljedeće godine bio sam u domu, zajedno s četvoricom u 15 kvadrata, na 500 metara od Dinamova kampa. Ti su uvjeti bili najljepši."

Dinamo ga je ubrzo poslao na 'kaljenje' u Zaprešić.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Nije mi bilo lako jer ja sam tamo, roditelji u Karlovcu, a nisam siguran hoće li mi Dinamo ponuditi novi ugovor. Pa i škola, bilo je loših dana, ali tu je pomogla majka."

Nakon Hrvatske sljedeće Lovrenovo odredište bilo je Francuska, odnosno Lyon, odakle je preko Southamptona došao do Liverpoola. S Redsima je kasnije došao do krova Evrope.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Lovrene trebas biti ponosan to sto jesi, to jest zato sto si Bosanac. Ja sam Bosanac to kazem ponosno ma gdje bio. VOLIM TE BOSNO - VOLIM BiH.
15 0
Gari Garinča
Da je lako biti Bosanac svak bi bio.
11 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi