Luis Enrique nakon Mundijala napušta Špance, izbor novog kluba je blago rečeno iznenađenje
Nekada uspješan igrač, a sada radi dobar posao kao trener. Vodio je Romu i Barcelonu, ali najveće uspjehe ostvaruje kao selektor Španije

Spreman za novu avanturu

Luis Enrique nakon Mundijala napušta Špance, izbor novog kluba je blago rečeno iznenađenje

Edmir Škorić

Nakon što se okonča Svjetsko prvenstvo u Kataru, Luis Enrique napustit će reprezentaciju Španije, a njegov novi klub bit će velikan iz domaćeg šampionata.

Španski dnevnik El Confidencial uvjerava da će Enrique po završetku Mundijala raskinuti sa Španskim nogometnim savezom, a da će onda biti imenovan za novog trenera Atletico Madrida, čime će biti završena dugogodišnja avantura Diega Simeonea.

Luis Enrique je u novembru 2019. po drugi put postao selektor španske reprezentacije. Do sada je s njom sudjelovao na jednom velikom turniru. Tokom EURO 2020. njegova je ekipa stigla do polufinala. Za nekoliko sedmica vodit će je na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

No, bez obzira kakav bude rezultat, Enrique napušta Furiju i njegov ugovor koji ističe u decembru definitivno neće biti produžen.

Za sada se najrealnijom opcijom smatra njegov dolazak na Wanda Metropolitano kao zamjena za Simeonea, čiji je Atletico užasan ove sezone - ispao je u grupnoj fazi Lige prvaka i prvi put nakon 12 godina neće igrati nokaut fazu evropskih takmičenja, a nakon 13 kola u La Ligi već zaostaje osam bodova za drugim Real Madridom i čak 10 za vodećom Barcom.

  
Simeone je bio nedodirljiv, ali trenutno Atletico igra tako loše da je sve izvjesnije da će Argentinac napokon otići

Simeone je proteklih godina imao sigurnu poziciju, vjerovalo se da može da ode samo kada sam to odluči, mada je navodno posljednjih mjeseci došlo do velike promjene i klupski čelnici smatraju da je najbolje za sve da se najzad raziđu.

Oglasi

Enrique ima velikog iskustva i kao igrač i kao trener u La Ligi. Trenirao je Celtu i Barcelonu, dok je igrao za Sporting Gijon, Real Madrid i Barcelonu, čija je legenda.

Osim toga, Enrique je jedno vrijeme trenirao i Romu, a trenutno se sprema objaviti konačan spisak putnika za Mundijal.

Bez obzira na veliku konkurenciju, Španija će svakako biti među glavnim favoritima za najviši plasman, uz Brazil, Argentinu, Francusku, Njemačku...

Prošli mjesec objavio je navodno i širi spisak na kojem je bilo 55 igrača, a najveće iznenađenje je izostanak Davida de Gee, koji sjajno brani u Manchester Unitedu, ali iz nekog razloga Enrique ga ne simpatiše.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Velika igračka karijera

Karijeru je Enrique počeo u ekipi Sporting Gijon za čiju omladinsku školu je igrao od 1971. do 1988. godine. Za prvi tim potpisuje 1989. godine. U Gijonu se zadržao dvije sezone, da bi 1991. godine prešao u Real Madrid. Na Santiago Bernabeu se zadržao pet sezona. 1996. godine potpisuje za Barcelonu. U prve tri sezone za Barcelonu postiže 46 ligaških golova.

Uglavnom je igrao na poziciji ofanzivnog veznog ali je igrao i na drugim pozicijama. Sa Real Madridom i Barcelonom je osvajao La Ligu, kup kralja i superkup. Odigrao više od 500 zvaničnih utakmica i postigao preko 100 pogodaka. Za reprezentaciju Španije je odigrao 62 utakmice i postigao 12 golova. Sa Crvenom furijom je igrao tri Svjetska prvenstva i jedno Evropsko prvenstvo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi