Meč za Ginisovu knjigu rekorda: Igrači su doslovno letjeli zrakom, a legenda svejedno zabila gol

Na rekordnoj nadmorskoj visini

Meč za Ginisovu knjigu rekorda: Igrači su doslovno letjeli zrakom, a legenda svejedno zabila gol

Edmir Škorić

Legendarni portugalski fudbaler Luis Figo zaigrao je u utakmici o kojoj će se još puno govoriti. 

Figo je još u avgustu mjesecu nastupao u meču na nadmorskoj visini od čak 6.166 metara i u uslovima nulte gravitacije, čime je isti ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Nijedan fudbalski meč prije, u bilo kojem obliku, nije odigran na tako visokoj nadmorskoj visini.

Igralo se na terenu površine 75 kvadratnih metara i to u unutrašnjosti specijalno opremljenog aviona, a sve u službi reklamnog projekta Mastercarda, čiji je ambasador upravo Figo.

„Fudbal prevazilazi granice i ujedinjuje ljude širom svijeta. Igrao sam na stadionima gde je atmosfera zaista bila prepuna emocija i strasti i to nezavisno od kulture i nacionalnosti. Ovo je bilo identično iskustvo, iako sam igrao na preko 6.000 metara visine, a sa mnom je bila ekipa neustrašivih fudbalskih fanatika. Njihova strast i ljubav prema sportu je nevjerovatna“, rekao je Figo.

Bivši igrač Real Madrida i Barcelone osvajao je Zlatnu loptu 2000. godine, a igrao je još i za Sporting i Inter. U dresu portugalske reprezentacije nastupio je 127 puta.

Iako je sam rezultat bio najmanje važan i u drugom planu, bilo je 2:1 za jednu od ekipa, a upravo je Figo bio strijelac jednog gola na ovom neobičnom fudbalskom meču.

Inače, do sada se igralo na najvišim nadmorskim visinama od oko 4.200 metara i to kada bi Bolivija ugostila druge selekcije na svom terenu u La Pazu, gdje ni Argentina s Lionelom Messijem ne uspijeva lako osvojiti bodove.

Obično gosti budu "ošamućeni" i nemaju snage ni dovoljno vazduha da odrade tih 90 minuta, pa im onda ponestane snage da bilo šta urade na zelenom terenu.

Kratke inserte sa ove skroz neobične fudbalske utakmice pogledajte u video prilogu britanskog Guardiana ispod:

Top Komentari

MaDaj
Red Bull sa svojim “krilima” se nije mogao sjetiti ove ideje ? Haha koji marketinški propust
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi