Hrvatska ima defanzivnu zvijer - Luka Vušković je mašina kakva se ne viđa dva puta

Kakva intervencija

Hrvatska ima defanzivnu zvijer - Luka Vušković je mašina kakva se ne viđa dva puta

Midhat Šljivak

Tottenham je prije nekoliko mjeseci splitskom Hajduku platio 13 miliona eura za talentovanog defanzivca Luku Vuškovića. Najveći je to izlazni transfer u historiji kluba, a zašto su ga Spursi platili toliko novca pokazuje detalj s jučerašnje utakmice poljskog prvenstva između Radomiaka i Rakowa.

Luka Vušković napustio je Hajduk u januaru i potpisao je za poljski Radomiak. Tu će prikupljati neophodno iskustvo prije nego što naredne godine zvanično postane član Tottenhama.

Talentovani 17-godišnjak dobio je ozbiljnu priliku za igru u poljskom klubu. Koristi maksimalno svaku sekundu, a čini se kako u Hrvatskoj nisu ni svjesni kakva je zvijer u najavi ovaj dečko.

O kakvom se defanzivnom potencijalu radi pokazuje situacija iz finiša prvog poluvremena i pri vodstvu domaćeg tima od 2:0. Rakow odigrava kratku loptu iz slobodnog udarca i činilo se da će smanjiti vodstvo protivnika.

Vušković ekspresno prepoznaje opasnost, napušta živi zid, eskpresno pravi uklizavanje i protivnik promašuje čistu situaciju.

Oglasi

Iz snimka se ne vidi jasno je li uspio blokirati rivala. Sudeći po reakciji jeste jer je sudija pokazao na korner, a Vušković je žestoko proslavio ovu intervenciju.

Jasno je sasvim iz ovakvih situacija da ovaj 17-godišnjak u sebi ima ogroman potencijal i da bi Hrvatska uskoro mogla dobiti zaista vrhunskog stopera.

Vušković je proglašen za igrača utakmice protiv Rakowa. Njegov tim je utakmicu dobio s 2:1 i došao je do važnih bodova.

Ove sezone 193 centimetra visoki štoper nastupio je osam puta za poljski klub. Pored odbrane iskazao se i u napadu jer ima učinak od dva gola i asistencije.

Oglasi

Ipak, ono što gotovo perfektno radi je posao u odbrani. Nije nikakvo čudo što ga je Tottenham platio 13 miliona eura jer se radi o zaista vrhunskom potencijalu.

Brat Mario također je velika nada

Brat Luke Vuškovića, 22-godišnji Mario, također je bio velika nada hrvatskog fudbala. Međutim, on je trenutno pod suspenzijom zbog dopinga.

Mario je prošao omladinsku školu Hajduka, da bi 2021. godine postao član slavnog HSV-a. Prvo je otišao na posudbu, a zatim je njemački klub otkupio njegov ugovor za 1.2 miliona eura.

Igrao je jako dobro Vušković u ovom klubu, no potom je došlo do onog čega se profesionalni sportisti najviše plaše - pada na doping testu zbog kojeg je mladi fudbaler suspendovan na čak dvije godine.

Potražite više informacija na temu Ekstraklasa:

Uzaludne su bile sve žalbe koje je 22-godišnjak podnosio. Bilo je navodno i dosta neregularnosti tokom istrage, no na kraju nije uspio da se izbori i uslijedila je suspenzije koja će trajati do novembra ove godine.

Po povratku će Vušković sigurno imati mjesto u HSV-u. Njegovi kvaliteti su neupitni i ko zna, možda bi s bratom u budućnosti mogao činiti stoperski tandem u nacionalnom timu.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Pajkan
Nista ni sa cim.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi