Najstrašniji ožiljak modernog fudbala: Doktori rekli svoje, treneri ga izdali, a on jači nego ikad

Podsjetnik kroz kakav pakao je prošao

Najstrašniji ožiljak modernog fudbala: Doktori rekli svoje, treneri ga izdali, a on jači nego ikad

E. Čaušević

Povrede su sastavni dio fudbala i jednostavno neizbježna realnost za svakog fudbalera. Međutim, tokom godina gledali smo neke od zaista teških i brutalnih povreda zbog kojih su pojedini igrači morali čak završavati karijere, a neki više nikada nakon toga nisu bili isti. Rijetkost je da se nakon teške povrede igrač vrati na nivo kao nekada, ali jedan od njih je to uspio.

Sigurno je da mnogi odmah prvo pomisle na legendarnog brazilskog napadača Ronalda koji je u karijeri nekoliko puta doživio tešku povredu koljena, te je pokidao ligamante nakon čega sigurno više nije bio na nivou kao nekada.

Ronaldo se nekoliko puta vraćao nakon teških povreda, a njegovi ožiljci na koljenima sigurno su najpoznatiji u svijetu fudbala.

Nažalost, bilo je i fudbalera koji nisu imali sreće da se ponovo vrate na teren nakon povreda i morali su čak da okače kopačke o klin. No, i u slučaju povratka na teren više nikada nisu bili na nivou kao prije toga što se itekako odrazilo na karijere i domete koji su na kraju ostvarili.

Međutim, bilo je i onih sretnika koji su uspjeli i nakon nekih teških povreda da se vrate jači nego ikad iako im se čak i predviđalo da više nikada neće moći zaigrati fudbal. Jedan od njih je Luke Shaw koji je prije osam godina doživio stravičnu povredu.

Shaw se povrijedio u septembru 2015. godine kada je Manchester United gostovao u Eindhovenu kod PSV-a, a nakon starta Hectora Morena lijevi bek je počeo da vrišti od bolova. Ispostavilo se da je zadobio dvostruki prelom noge što je bilo zaista užasno.

Oglasi

Englez je odmah operisan i čak je objavljen izgled njegove noge dok je bio u bolnici zbog čega su mnogi vjerovali da je karijera ovog lijevog beka sigurno završena i da se od takve povrede ne može niko oporaviti.

Manchester United's Luke Shaw reveals full extent of horrific injury: 'I  was really close to losing my leg' | London Evening Standard | Evening  Standard

Međutim, Shaw je dokazao da on nikada ne odustaje. Oporavak je trajao skoro godinu dana, ali mnogo više od toga trebalo je igraču Manchester Uniteda da se vrati u formu u kojoj je bio prije teške povrede.

Vidio se njegov strah nakon povratka na teren, a ni kod trenera u Unitedu nije imao baš sreće da igra koliko je htio. I kada su svi vjerovali da je njegova karijera došla do kraja Shaw je skupio snage da još jednom pokuša da se vrati i to je uspio.

Oglasi

Nekoliko godina Shawu je bilo potrebno da vrati samopouzdanje i vjeru u sebe, a prethodnih nekoliko sezona igra na zaista odličnom nivou i čini se bolje nego ikada prije.

Ipak, kakav pakao je prošao podsjetila nas je fotografija s jučerašnjeg meča Uniteda i Leicestera na kojoj se vidio zaista dosta strašan ožiljak kojeg Shaw ima na svojoj desnoj nozi.

Sigurno da je ovo vjerovatno "najstrašniji" ožiljak u modernom fudbalu, ali i pokazatelj da u životu nikada ne treba odustati bez obzira i kada vas svi drugi otpišu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

   Fotografija s jučerašnjeg meča Manchester United - Leicester na kojoj se vidi ožiljak na desnoj nozi Lukea Shawa.

Shaw nije odustajao i vjerovao je da može ponovo igrati kao nekada iako su doktori govorili da je to skoro nemoguće. Ni treneri mu nisu olakšali situaciju "grijanjem klupe", ali Shaw je sve to prebrodio i vratio se jači nego ikad.

On je povredu doživio sa svega 20 godina i godinu dana nakon što je iz Southamptona za skoro 40 miliona eura stigao u Manchester United. No, strpljenjem i nevjerovatnim trudom i radom vratio se tamo gdje su mu svi govorili da više nikada neće biti.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi