Prije pet godina bili su amateri, sada imaju igrače u Ligi prvaka, zvijezde u Bundesligi
FOTO: EPA

Nevjerovatan skok

Prije pet godina bili su amateri, sada imaju igrače u Ligi prvaka, zvijezde u Bundesligi

Haris Zilić

Luksemburg je prije par godina važio za amatersku reprezentaciju, a danas je priča potpuno drugačija.

Luksemburg je postao ozbiljna selekcija u kvalifikacijama, a trenutno u kvalifikacionoj grupi za SP 2022. godine zauzimaju treću poziciju iza Portugala i Srbije i nisu izgubili šanse za historijski baraž.

Pored navedenog, Luksemburg ima u riznici i nekoliko sjajnih fudbalera pa tako recimo Leandro Barreiro fudbaler Mainza vrijedi 11 miliona eura, što je bilo pet godina unazad nezamislivo kada su u pitanju fudbaleri iz Luksemburga.

Nevjerovatan skok ove male evropske države na fudbalskoj mapi. Imat će igrače i u Ligi prvaka, a recimo dosta njih zarađuje hljeb u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Ukrajini... ligama koje su među deset u Evropi.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Trenutna cijena Luksemburga je 22 miliona eura, prosjek reprezentacije je 25 godina, tako da neće biti iznenađenje ako Luksemburg u narednim godinama vidimo i u nekoj ozbiljnoj borbi za plasman na velika takmičenja.

Top Komentari

Labile
Igrač koji igra u Mainzu se zove Leandro a ne Lenadro, i po kojem osnovu je on "zvijezda u Bundesligi"? Za njega nije čulo pola prosječnih pratitelja fudbala...
13 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi