Gradski klub je prije deset godina bio petoligaš, a danas gledaju prema elitnom društvu

Decenija kao iz bajke

Gradski klub je prije deset godina bio petoligaš, a danas gledaju prema elitnom društvu

Haris Zilić

Fudbal je nevjerovatan. Ispričao je veliki broj priča koje na momente izgledaju filmski, a ni danas nismo ostali bez sličnih. Decenija kao iz bajke, tako bi moglo ispisati put Luton Towna kluba koji je blizu nevjerovatnog dostignuća.

Ekipa je 2014. godine osvojila National league peti rang engleskog fudbala, a deset godina kasnije igraju Championship drugi rang engleskog fudbala i u prilici su da se bore za plasman u Premiership!

Kakva priča gradskog kluba. Tri promocije u devet sezona, možda i četvrta u deset sezona što bi bilo prvi put u historiji engleskog fudbala da ekipa u jednoj deceniji zaigra u pet rangova takmičenja i četiri profesionalna ranga u Engleskoj.

Tvorac ove nevjerovatne priče je predsjednik kluba David Wilkinsnon koji je s jednim od najmanjih budžeta klub doveo do ostvarenja snova.

Prošle sezone su zaustavljeni u polufinalu play offa Championshipa, sada žele konačan iskorak, plasman u Premiership.

Da im je neko govorio prije deset godina da će igrati protiv Liverpoola, Manchester Uniteda, Arsenala.. vjerovatno bi tu osobu proglasili ludim.

Oglasi

Međutim, popularne šeširdžije igraju tiho, jako i čini se sigurno.

Trenutno su četvrtoplasirani u Championshipu sa 63 boda, šest manje od drugoplasiranog Sheffield Uniteda.

Drže sigurno pozicije koje vode u play off, a direktna promocija bježi šest bodova.

Cijeli grad je stao uz klub, mladi, stari sve generacije čekaju veliki trenutak, vjeruju da ekipa to može. Kakva bi to priča bila, decenija kao iz bajke.

Možda bi mali problem samo predstavljao stadion. Njihov Kenilworth Road prima 10.356 gledatelja što je kapacitet koji nije dovoljan za Premiership, ali gradske vlasti već imaju spreman plan proširivanja stadiona ako Šeširdžije uđu u društvo najboljih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi