Ma, gdje će ko sa Splićanima: Otkriveno na koji način unose baklje i topovske udare

Hajduk muku muči sa Torcidom

Ma, gdje će ko sa Splićanima: Otkriveno na koji način unose baklje i topovske udare

Izvjesni redar zaposlen na stadionu Poljud otkrio je za Slobodnu Dalmaciju nevjerovatne načine kako Torcida uspijeva eskivirati da bude uhvaćena u pronošenju pirotehničkih sredstava na stadion.

U posljednjem derbiju protiv Dinama od topovskog udara sa sjeverne tribine stradao je vatrogasav Tomislav Biuk, a posljedice će najviše snositi klub koji se godinama bori zapravo sa vjetranjačama. Ne postoji niko na svijetu ko bi Torcidu spriječio da radi svoje, pa svoje.

"Nakon što je u ožujku 2017. godine na jadranskom derbiju između Hajduka i Rijeke, Hajdukov navijač uletio sa sjeverne tribine na igralište i vatrogasnom štipaljkom naganjao suca Marija Zebeca, već tada se u Hajduku trebao upaliti alarm za totalnu uzbunu. Trebalo se već tada učiniti sve da do novog velikog incidenta na Poljudu ne dođe.

U Hajduku su tada reagirali na način da su se dogovorili da zaštitarske tvrtke odrade par utakmica redarenja besplatno, tako da nadoknade (splitski izraz - refaju) štetu Hajduku koju su sami skrivili. Umjesto da im se zahvali, Hajduk im daje mogućnost da i dalje rade to što rade.

I onda se dogodi da se na Poljudu u subotu na derbi s Dinamom unese više pirotehnike i topovskih udara nego što je dovoljno za novogodišnju feštu u Tokiju ili Seulu, najnapučenijim gradovima na svijetu", piše Slobodna Dalmacija.

Kod bengalki fazon je razmontirati bengalku da bude upola manja. Onda je stavljaju u džonove patika.

"Kod topovskih udara je drugačije. Dijelove topovskog udara je jako opasno unositi u analnim otvorima te se oni sklapaju na samom stadionu, a unose odvojeno.To rade dvije do tri osobe. Problem je unijeti onaj prah, a plastični dio futrole nije, ali je neophodno da se to dvoje odvoji jer i najgluplji redar kad kod vas nađe sve to zajedno zna da ste unijeli topovski udar.

Unose se i, dakle, dijelovi topovskog udara koji se potom spajaju kada se ekipa sastane nakon prolaza redarske službe. Sjeverni dio stadiona na Poljud je pun betonskih pukotina, odvodnih kanala i prije utakmica se ti otvori dobro napune tim sredstvima. Pa jedan put je policija u jednom otvoru na sjeveru našla 150 bengalki", prenosi Slobodna svjedočenje jednog redara.

"Posebna je priča kako huligani uspiju doći na stadion i napuniti sve pukotine gdje se može bilo što skriti. Pa znao sam topovske udare, bengalke i bljeskalice nalaziti iznad vodokotlića, ispod iskopanih zahodskih školji i na sličnim nemogućim mjestima.

Uđu preko krova stadiona, na maratonski ulaz, a u zadnje vrijeme ostavljaju to i na druge dijelove tribina, a ne samo sjevernu, pa to navijači dobacuju nekako do "sjevera" za vrijeme same utakmice. Jer policija sa psima najviše pretražuje "sjever", a ostavlja se toga poprilično i na drugim djelovima stadiona, govori nam jedan redar koji nas podsjeća i na snimku iz studenog 2015. godine, kada je Torcida proslavila svoj 65 rođendan na derbiju u Splitu, protiv Rijeke.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Na snimci se vide dvojica mladića na krovu stadiona koji spuštaju uže. Ispod tribine čeka rulja do stotinjak navijača koja kao fol navija, a zapravo u gužvi pune vreću pirotehničkim sredstvima, vežu je i pričvršćuju za to uže i na vrh stadiona vraćaju dragocjeni "bombaški" sadržaj koji ova dvojica izvlače uz vidne napore, a potom dalje raspoređuju po tribini gdje im logistički i strateški najviše treba i gdje će se na utakmici naći već pravi bombaši i svjetioničari", otkriva dalje redar i dodaje da je najveći problem što nema redara i policije na sjevernoj tribini, jer bi to za njih značilo samoubistvo.

Sad znamo otkud toliko pirotehnike na Poljudu i kako je moguće da sijeva sa svih strana kada god to Torcida poželi. Uvijek užareni Poljud.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Griezmann
No pyro no party. Samo bez povreda drugog osoblja (vatrogasaca,policije,navijača).
6 3
Novak Profilćić
oni su mala maca za nas. doživio sam da me redari pretresaju "do gole kože", oduzmu i upaljače na ulazu na stadion, i sa tribina gledam kako dječaci sakupljači lopti preko ograde iz kućica za rezervne igrače, navijačima daju velike kartonske kutije sa pirotehnikom. garant uprava kluba nije kupila iste. haha treba kazne pojačati barem za jednu nulu i manje će se takve stvari događati. nsbih kazni klub sa nekoliko stotina maraka radi pirotehnike, treba biti nekoliko desetina tisuća, a pojedinca kazniti tim stoticama.
5 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi