Ma kakva Srbija, Hrvatska, a i Slovenija: U Bosni i Hercegovini se klupski fudbal voli najviše
U Zenici je stadion bio ispunjen gotovo do posljedneg mjesta

Posjeta mnogo toga govori

Ma kakva Srbija, Hrvatska, a i Slovenija: U Bosni i Hercegovini se klupski fudbal voli najviše · Komentar

A. Beganović

Skloni smo podcjenjivanju. Skloni smo omalovažavanju, ismijavanju svega onoga što dolazi ili recimo ima veze sa Bosnom i Hercegovinom. Takvi smo, takav nam je "genski materijal" i to nije ništa novo.

Tako je i sa fudbalom, onim klupskim. Naša Premijer liga je najgora, ne interesuje to nikoga. Pogledaj samo kako je u Hrvatskoj i Srbiji sve uređeno, a o Sloveniji da i ne pričamo. Upravo su ovo rečenice koje se čuju tokom razgovora "poznavaoca" fudbalskih prilika u našoj zemlji.

No, da li je baš sve tako. Da li je suđenje u Bosni i Hercegovini lošije od onog u zemljama regiona? Usudili bismo se reći da nije?

Da li su lige pa i klubovi, izuzmemo li njih par, kvalitetniji od onih u Premijer ligi? Usudili bismo se reći da nisu. Da li su utakmice u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji kvalitetnije od onih u Bosni i Hercegovini. Nisu. Kvalitetnije se realizuju prenosi, infrastruktura je bolja pa onda to i na malim ekranima izgleda bolje.

Ali, niti jedna liga u regionu nema ono što ima Premijer liga. Tu dozu neizvjesnosti, kako u borbi za sami vrh, tako i borbi za ostanak. Nema nedodirljivih što daje draž samom takmičenju, a da će tako biti i u ovoj sezoni može se uočiti i nakon uvodna dva kola. Nema ekipe sa stopostotnim učinkom.

Nema nijedna liga u regionu toliki broj klubova koji su prije agresije na Bosnu i Hercegovinu igrali u elitnom rangu bivše Jugoslavije (Sarajevo, Željezničar, Velež, Borac, Čelik i Sloboda). Nema nijedna liga toliko klubova sa tradicijom kao što ima Premijer liga.

I upravo zbog svega navedenog utakmice Premijer liga BiH su na otvaranju nove sezone daleko posjećenije od utakmica srbijanskog, hrvatskog i slovenačkog elitnog ranga.

Recimo, za vikend su utakmice Premijer lige na tribine u prosjeku privukle 4.666 gledalaca, dok je s druge strane utakmice HNL-a u prosjeku s tribina gledalo 2020 gledalaca, srbijanske Super lige također toliko, a utakmice elitnog ranga u Sloveniji na tribine su u prosjeku privukle 2025 gledalaca.

I zato, svi zajedno, počev od nas u medijima pa do onih zbog koji se fudbal zapravo i igra - navijača, trebali bismo prestati sa omalovažavanjem domaćeg klupskog fudbala. Ima tu i kvaliteta, ima i fudbalera zbog kojih se isplati doći na utakmicu. Posjeta u prva dva kola kola dovoljno govori. Samo da potraje.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ayd
Pa cim ti kuci igraju Sarajevo, Zeljo, Sloboda, Borac, Velez, Zrinjski, pa i Celik tu ti je oko 3k najmanje u prosjeku.
27 0
predator23
iznošenje činjenica i realnost nije omalovažavanje. inače, poznato je da bošnjo voli sport, ali rezultati ni približno ne prate tu ljubav navijača
16 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi