Sramotno ponašanje Mađara u Budimpešti: Mbappe i Benzema su žrtve

Uvrede na račun Francuza

Sramotno ponašanje Mađara u Budimpešti: Mbappe i Benzema su žrtve

E. Škorić

Mađarska nogometna reprezentacija pokazala je u subotu svoju najbolju stranu. Odigravši 1:1 protiv svjetskog prvaka Francuske Mađari su napravili malu senzaciju i ostali u igri za nokaut fazu.

Za razliku od igrača, navijači u Budimpešti nisu u potpunosti položili ispit. Iako ih je bilo preko 45.000 na stadionu i iako su cijeli meč bodrili svoje igrače, nisu uspjeli da se suzdrže vrijeđanja francuskih reprezentativaca.

I dok su vrijeđanja protivničkih igrača postala normalna i uobičajena pojava, rasističko vrijeđanje Kyliana Mbappea je za svaku osudu i UEFA bi trebala da propisno kazni Mađarski nogometni savez.

U rasprodanoj Areni Puškaš u Budimpešti, u određenim dijelovima stadiona mogli su se čuti majmunski zvukovi proizvedeni od strane mađarskih navijača.

Osim Mbappea, čiji je otac iz Kameruna, uvrede su se čule i kod Karima Benzeme. Ima alžirske korijene.

Publika u Budimpešti čula se i u prvoj utakmici ove grupe, prošlog utorka, kada je Mađarska izgubila s 3:0 od Portugala. U to je vrijeme bilo puno neprijateljstva prema Cristianu Ronaldu. Nogometne vlasti su u prošlosti Mađarsku redovito kažnjavale zbog rasizma među navijačima. Još nije jasno hoće li UEFA provesti istragu povodom ovih slučajeva.

Puškaš Arena jedini je stadion na ovom Evropskom prvenstvu na kojem se kapacitet može u potpunosti iskoristiti. Bilo je više od 55.000 navijača, uglavnom mađarskih, na tribinama i protiv Portugala i protiv Francuske. Fleksibilnije mjere korone znače da UEFA razmišlja o premještanju finala s Wembleyja (London) u Budimpeštu.

Međutim, zemlja trenutno nije previše popularna u Evropi. Ranije ove sedmice mađarski parlament usvojio je zakon o zabrani promicanja homoseksualnosti i promjene spola među mlađima od 18 godina. Vlada premijera Viktora Orbána zakon vidi kao način za zagovaranje dobrobiti djece, ali kritičari govore o napadu na slobodu izražavanja.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Mađari će u srijedu u Münchenu odigrati posljednju utakmicu u grupi protiv Njemačke. Gradsko vijeće Munchena nada se da će stadion Evropskog prvenstva u gradu tokom utakmice biti osvijetljen duginim bojama. Vijeće je zatražilo od gradonačelnika Dietera Reitera da za to lobira kod Evropske nogometne asocijacije (UEFA). Allianz Arena Bayerna izvana može biti osvijetljena u svim vrstama boja.

U prošlosti je stadion često nosio dugine boje, simbol različitosti. Internetska peticija s istim ciljem već je potpisana više od 50.000 puta.

Top Komentari

Szentharomsvag
A šta je tu čudno?!? Mađari i balkanci su najveći fašisti na svijetu. Jedino što među balkancima ima i antifašista. Kod Mađara jok.
7 9
Realist
Aj ne serite kakav rasizam. Nesmje navjic vise nista ni dobacit igracima a to sto su ftancuski navijaci bocama i casama gađali mađarske igrace to nitko nista. Cak su zamalo pogodili onog crnca u mađarskoj s brojem 7. To je veci rasizam od vrjeđanja.
4 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi