Mamadou Sakho tuži Svjetsku antidoping agenciju za 15 miliona eura

Da li mu je WADA "uništila" karijeru?

Mamadou Sakho tuži Svjetsku antidoping agenciju za 15 miliona eura

Mamadou Sakho je već dvije godine "punopravni" član Crystal Palacea. Iako stabilan premierligaš, Crystal Palace ipak nije klub renomea njegovih prethodnih ekipa - PSG-a i Liverpoola.

A stameni defanzivac vjeruje da je za silaznu putanju njegove karijere kriva Svjetska antidoping agencija (WADA).

Zbog toga je Sakho odlučio tužiti WADA-u i to za iznos od 15 miliona eura. Razlog tužbe je negativan efekt koju je WADA-ine suspanzija zbog korišćenja nedozovljenih supstanci imala na njegovu karijeru.

Mamadou Sakho je 2013. godine iz PSG-a stigao u Liverpool za oko 20 miliona eura, uživao je Francuz na Anfieldu, ali je onda u aprilu 2016. sve pošlo po zlu. Sakho je nakon utakmice Lige Evrope između Liverpoola i Manchester Uniteda podvrgnut doping testu, a rezultati su bili pozitivni. U njegovom organizmu su tada pronađeni tragovi, vjerovalo se, nedozvoljene supstance za topljenje sala.

Zbog tridesetodnevne suspenzije, Sakho je propustio finale Lige Evrope, a ista ga je koštala i mjesta u reprezentaciji Francuske za Euro 2016., iako je do tada bio standardan u Trikolorima.

Suspenzija je nešto kasnije "oborena" jer se došlo do saznanja da sporna supstanca, higenamin, zapravo nije na listi nezdozvoljenih sredstava.

Sada je Sakho i zvanično pokrenuo tužbu protiv WADA-e.

Njegov advokat Stuart Ritchie tvrdi da su Sakhoova "zarada i vrijednost ličnog brenda umanjeni njegovim transferom iz Liverpoola".

Sakho i agencija koja se bavi njegovim "pravima na imidž" vjeruju da je WADA bila neodgovorna u čitavoj situaciji, te da nije osigurala adekvatnu komunikaciju sa fudbalerom.

Inače, Sakho se te 2016. godine nije žalio na WADA-inu odluku kako bi izbjegao još dužu suspenziju.

WADA, međutim, tvrdi da ne duguje Sakhou nikakvu nadoknadu niti da je njena odluka imala uticaj na njegovu karijeru. Advokat Svjetske antidoping agencije Shane Sibbel vjeruje da su Sakhoovim problemima u Liverpoolu kumovali loši odnosi sa stručnim štabom, te činjenica da od kluba nije tražio dozvolu da koristi spornu supstancu.

"Mi kažemo da su posudba i transfer u Crystal Palace u januaru 2017. godine, te njegovo nepozivanje u reprezentaciju došli nakon disciplinskih problema, te da nisu u vezi sa djelovanjem WADA-e", poručio je, između ostalog, Sibbel.

Ipak, sudski spor je pokrenut, a da li će Sakho na kraju dobiti 15 miliona eura pokazaće vrijeme.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Mamadou Sakho je, prema onome što se moglo pročitati u medijima, napustio Liverpool pod dosta nerazjašnjenim okolnostima. Nešto prije odlaska na posudbu u Palace, Sakho je poslan kući sa predsezonske turneje (2016.) u SAD-u, zbog problema s ponašanjem - nakon što je prekinuo intervju trenera Redsa Jurgena Kloppa.

Crystal Palace je za Sakhoovu posudbu u januaru 2017. godine izdvojio 2.3 miliona eura, dok je ljeta iste godine klub sa Selhurst Parka otkupio njegov ugovor za dodatnih 28.2 miliona eura.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi