Šta se desilo s nevjerovatnom generacijom Manchester Uniteda koja je dominirala 2003. godine?

Rijetki su uspjeli u fudbalu

Šta se desilo s nevjerovatnom generacijom Manchester Uniteda koja je dominirala 2003. godine?

E. Čaušević

Navijači Manchester Uniteda već nekoliko sezona čekaju da se ovaj klub vrati u sami vrh engleskog i evropskog fudbala.

Od odlaska Sir Alexa Fergusona velikan s Old Trafforda nikako da dođe do titule prvaka Engleske, a klub je promijenio već nekoliko trenera u pokušaju da se United vrati na stare staze slave.

Mnogi bivši igrači Uniteda kritikovali su i omladinski pogon ovog kluba jer smatraju da više tu nema tolikog izbora igrača za prvi tim kao što je to bilo u Fergusonovo vrijeme.

Ferguson je vodio računa o mladim igračima, ali je činjenica da nije baš svima mogao dati pravu šansu u prvom timu.

Engleski mediji prisjetili su se sjajne generacije juniorskog tima Uniteda koji se "prošetao" kroz omladinski FA Kup 2003. godine i ovo takmičenje uspio je da osvoji bez ijednog poraza.

The Sun je napravio priču o ovoj ekipi, odnosno otkrio gdje se danas nalaze fudbaleri koji su činili tada juniorski tim Manchester Uniteda.

Oglasi

Zanimljivo je da je samo jedan od njih uspio da napravi veliku karijeru, a riječ je o Gerardu Piqueu. No, Pique to nije uradio u Unitedu već u Barceloni u koju je prešao na ljeto 2008. godine.

Ovi igrači nisu dobili pravu šansu u prvom timu Uniteda kod Fergusona, te su sreću potražili u drugim klubovima, ali nisu baš ostvarili karijere koje su se očekivale od njih prije 18 godina.

Manchester United beat Middlesbrough over two legs in 2003

Na golu te ekipe bio je Tom Heaton koji je u klub stigao 2002. godine iz Wrexhama. U Unitedu je bio do 2010. godine, a kada je postalo jasno da neće dobiti ozbiljnu šansu prešao je u Cardiff.

Kao što smo naveli Gerard Pique je bio dio ove generacije i u klub je došao iz La Masije. No, kada je prešao u prvi tim postalo je jasno da će se teško nametnuti kod Fergusona. Prešao je u Barcelonu 2008. godine i to je za njega bio najbolji potez koji je mogao napraviti. Osvojio je osam puta La Ligu, tri puta Ligu prvaka, te Svjetsko i Evropsko prvenstvo sa Španijom.

Oglasi

Njegov partner u odbrani bio je Lee Sims. On se nije dugo zadržao u Unitedu gdje nije dobio pravu šansu. Nakon što je raskinut ugovor s njim pokušao je na probama u nekoliko klubova, ali nije uspio da dođe do angažmana.

Phil Bardsley je također bio član odbrane. Igroa je odlično u omladinskim kategorijama i za prvi tim je debitovao tri godine nakon osvajanja ovog trofeja. No, na ljeto 2008. godine prešao je u Sunderland, a trenutno je član Burnleyja.

Član tima bio je i Paul MacShane. On je napustio United ubrzo nakon toga i igrao je još za WBA, Sunderland i Reading, a karijeru je završio prije nekoliko godina u Hull Cityju. Napravio je puni krug jer je dobio trenersko mjesto u akademiji Manchester Uniteda.

Ni David Jones se nije previše proslavio iz ove generacije. Igrao je nakon Uniteda za Derby, Wolverhampton i Burnley, a trenutno je trener Wrexhama.

Chris Eagles je za United debitovao šest mjeseci nakon osvajanja FA Kupa. No, odigrao je svega 17 utakmica, a na ljeto 2008. godine prešao je u Burnley. Završio je karijeru prošle godine kao član Oldhama.

Oglasi

Ben Collett je bio velika nada ovog tima, no njegova karijera je prekinuta na tužan način. Doživio je težak lom noge od kojeg se nije mogao oporaviti na pravi način, a čak je dobio i obeštećenje od 5 miliona eura zbog te povrede.

Pored Piquea najzvučnije ime ovog tima bio je Kieran Richardson. Velika nada Uniteda koji je upisao 41 nastup za prvi tim u kojem je proveo pet godina. Međutim, nakon toga prešao je u Sunderland, a karijeru je završio 2016. godine u Cardiffu.

Sylvan Ebanks-Blake je također igrao u ovom neporaženom timu. BIo je napadač, ali nije se previše proslavio. Nakon loma noge 2004. godine prešao je u Plymouth, a kasnije je igrao još za Wolverhampton. Karijeru je završio prije dvije godine.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Velika nada Uniteda tada je bio i italijanski napadač Giuseppe Rossi. Čovjek čiju karijeru su obilježile teške povrede nije dobio pravu šansu u Unitedu. Kasnije je sjajno igrao za Villarreal, ali povrede su ga spriječile da napravi još bolju karijeru.

U ovom timu bili su još Luke Steele, Lee Lawrence, Mark Howard, David Poole i Eddie Johnson, ali se nisu previše proslavili nakon odlaska iz Manchester Uniteda.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MaDaj
Ipak nije to bas toliko “od odlaska Fergusona” koliko je “od podizanja konkurencije” u smislu Chelsea, Manchester city… od postanka EPL-a united je imao samo arsenal kao direktnu konkurenciju za titulu… dolaskom Abramovića titula je odjednom postala teza, isto tako se može reci za monsura… teze je pobijediti sve kad imaš 18 poena koje sigurno možeš izgubiti (city, Liverpool, Chelsea) nego prije kad je to samo bilo 6 :)
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi