Ono što se sprema na Old Traffordu zatrest će fudbalski svijet
Nakon 20 godina u klubu i 18 godina vlasništva porodica Glazer prodaje Manchester United, a katarski šeici glavni su kandidati za preuzimanje kluba (Foto: EPA)

Katar preuzima Manchester United?

Ono što se sprema na Old Traffordu zatrest će fudbalski svijet

M. Šljivak

Manchester United jedan je od najvećih klubova svijeta, ali u posljednjih 10 godina klub izuzev u periodu Josea Mourinha nije imao većih uspjeha, a za takvo stanje navijači krive vlasnike kluba - porodicu Glazer. Ipak, uskoro bi Crveni đavoli mogli dobiti nove vlasnike koji su spremni od tima s Old Trafforda napraviti najjači tim svijeta.

Manchester United velikan je svjetskog fudbala. Ipak, već 10 godina i od odlaska Sir Alexa Fergusona, klub nije osvojio naslov prvaka Engleske, a trofeje je samo osvajao Jose Mourinho.

Navijači Uniteda za godine neuspjeha krive porodicu Glazer. Odavno im žele vidjeti leđa, a to će se uskoro po svemu sudeći i dogoditi jer su američki biznismeni odlučili prodati klub.

Serija pregovora sa zainteresovanim stranama već traje. Navodno, najbliži preuzimanju diva s Old Trafforda su katarski biznismeni koji žele od Uniteda napraviti diva s kojim će pokoriti Evropu.

Grupa bogataša iz Katara predstavit će svoju ponudu u narednim danima. Uvjereni su kako će ona biti uvjerljivo najveća od svih koje će stići, a oni već imaju ogromne planove s timom za budućnost.

Oglasi

Spremni su uložiti ogroman novac u klub. Žele omogućiti Eriku ten Hagu da stvori moćnu ekipu od najboljih fudbalera svijeta i na taj način vrati Crvene đavole na vrh engleskog i evropskog fudbala.

"Imaju na raspolaganju zaista ogromne fondove. Ovi ljudi su ozbiljni i žele United da vide tamo gdje smatraju da treba biti i uvjereni su da će njihova ponuda biti najveća", tvrdi izvor Daily Maila.

"Žele osnažiti ekipu i vratiti ih na vrh, ali i da nastave uspješan rad u fudbalu nakon organizacije Svjetskog fudbalera. Znaju da je Manchester United najveći klub na svijetu, dragulj na kruni i odlučni su da ga kupe i vrate na vrh."

Katarani će najvećeg rivala imati u najbogatijem Britancu Jimu Ratcliffu. On je veliki navijač Uniteda i odavno je pokazao interes za preuzimanje voljenog kluba, a i fanovima ovog kluba bilo bi najdraže da on dođe u klub.

Oglasi

Pored ovih ponuda očekuje se da će stići još njih nekoliko. Ipak, nijedna vjerovatno neće biti ni blizu dvije favorizovane i između Katara i Ratcliffa treba tražiti novog vlasnika Uniteda.

Interesantno je svakako da je 2011. godine katarska vladajuća porodica Al Thani pokušala kupiti engleskog velikana. Ponuda je bila veća od milijardu funti, no Glazeri su odbili tu ponudu. Aktuelna ponuda mogla bi iznositi između četiri i pet milijardi.

Porodica Glazer je ušla u Manchester United 2003. godine. Kupili su tri procenta kluba, a u narednom periodu su postepeno kupovali dionice i 2005. godine su preuzeli potpunu kontrolu nad klubom.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Međutim, posljednjih godina našli su se u nemilosti navijača. Često su ispred Old Trafforda viđeni ogromni protesti, a na tribinama se konstantno čuju uvrede prema ovoj porodici.

Sada će ih se očigledno konačno riješiti. Glazerovi će zaraditi ogromnu cifru od prodaje Manchester Uniteda i na kraju će zadovoljno otići iz kluba nakon 20 godina.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

RedMostar
Evo da se javi navijač Uniteda. Po čemu se razlikuje ruski, američki ili kineski novac od arapskog. Plastika je nešto u šta se uložio veliki novac i to ti nije donijelo neki veliki uspjeh. To su PSG i City. United, Liverpool ili Chelsea nisu plastika. Ovo je ulaganje u najuspješniji fudbalski klub na planeti. Ne razumiju neki šta je to biznis na svjetskom nivou.
2 4
Eno30
Ne razunijem to kad kazete plastika, pa ako tako gledamo onda i Ral i Barsa itd svi su plastika koji ulazu veliki novac u igrace. Ja ipak mislim da ti trofejni klubovi nisu plastika uvjek su ulagali u igrace i uvjek su imali dobar tim. Za mene je plastika PSG, City gdje ti klubovu nigdje ih nije bilo dok ih nisu uzeli seici
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi