Manchester United vs Liverpool: Šta je Solskjaer promijenio od posljednjeg duela ovih timova?
Dolazak norveškog stručnjaka u potpunosti je promijenio stanje u timu sa Old Trafforda. Igrači su počeli davati sve od sebe u utakmicama, a to kod Jose Mourinha nisu znali ili nisu željeli da rade (Foto: EPA)

Čeka nas pravi spektakl

Manchester United vs Liverpool: Šta je Solskjaer promijenio od posljednjeg duela ovih timova?

M. Šljivak

Manchester United će u nedjelju na Old Traffordu ugostiti Liverpool u najvećem derbiju engleskog fudbala.

Biće to prvi derbi u kojem će Ole Gunnar Solskjaer predvoditi Crvene đavole protiv velikog rivala, a interesantno je da mu je Liverpool donio menadžerski posao na Teatru snova.

Krajem decembra prošle godine Redsi su na Anfieldu savladali United sa 3:1 i to je bila posljednja utakmica Josea Mourinha na klupi Manchester Uniteda.

Otkaz Mourinhu i dovođenje Solskjaera se ispostavio kao pravi potez. Norveški stručnjak je predvodio Đavole do 11 pobjeda u 13 utakmica uz jedan poraz i jedan remi, te je donio mnogo dobrih stvari engleskom velikanu.

Pozitivnost

Nekadašnji fudbaler Uniteda Paul Ince u januaru je rekao da bi svaki menadžer mogao da donese preokret u klubu nakon Mourinhovog mandata. U tome svakako ima istine, ali je trebalo napraviti značajan napredak i unijeti pozitivnu energiju u klub.

Atmosfera pod Mourinhom je bila izuzetno loša. Njegova nametljivost nije pomagala u odnosu sa igračima, ali je Solskjaer od samog početa unio pozitivnost u klub. Norvežanin je kao igrač bio izuzetno popularna figura, a to je i sada kao menadžer.

Jedan od prioriteta ovog stručnjaka po dolasku na klupu je bio popravljanje morala unutar tima.

"Sve se svodi na odnos između ljudi", rekao je Solskjaer na svojoj prvoj press konferenciji, te je dodao:

"Kao igrač, imao sam najboljeg menadžera i naučio sam kako se ophoditi prema ljudima. Sve je do komunikacije - sješću sa onima koji ne igraju i reći im šta očekujem od njih. Kada ste u Manchester Unitedu, imate određene zahtjeve, a jedan od njih je da budete timski igrač", istakao je tada Solskjaer.

Zajedništvo se konačno prenijelo na teren. Napravljen je nagli preokret i već u prvom meču Cardiff jerazbijen sa 5:1. Kasnije je Solskjaer istakao kako je samo restartovao klupski identitet - napadčku igru. Navijačima se to dopalo, ali također i igračima.

"Mislim da lako možete primijetiti koliko je stvari promijenio u tako kratkom vremenu. Veoma je pozitivan, zna šta klubu treba, šta navijači žele vidjeti u našoj igri. Vratio je taj napadački sistem igre na Old Trafford. Uvjeren sam da će navijači znati da cijene ono što radi, baš kao što mi to cijenimo", rekao je fudbaler Uniteda Luke Shaw.

Manchester United je u decembru na Anfield putovao bez ikakvih očekivanja za dobrim rezultatom, ali raspoloženje se promijenilo i sada velikog rivala dočekuju u odličnoj atmosferi na Old Traffordu.

Oslobodio je Pogbu

Nijedan fudbaler nije više profitirao od dolaska Solskjaera kao Paul Pogba.

Francuski veznjak je na Anfieldu kompletan meč odgledao sa klupe, njegov odnos je bio teško narušen, ali pod Solskjaerom je Pogba sveprisutan. Sigurno je da će Pogba i u nedjelju biti u centru pažnje, što treba zabrinuti menadžera Redsa Jurgena Kloppa.

Solskjaer je potpuno oslobodio Pogbu. Dao mu je potpunu slobodu u napadu, što nije imao kod Mourinha. Rezultati te slobode su spektakularni. U osam nastupa u Premier ligi pored Nemanje Matića i Andera Herrere u veznom redu, Pogba je postigao osam golova i upisao je pet asistencija.

Jedino loše što je Pogba napravio je isključenje protiv PSG-a u Ligi prvaka, ali to ne utječe na njegove igre u prvenstvu. Nema sumnje da je Pogba itekako profitirao zahvaljujući norveškom stručnjaku.

"Igram nešto više naprijed. Imam više "osiguranja" iza sebe i to mi da je slobodu da idem naprijed, te da pokušavam što više pomoći napadačima. Zadovoljstvo je ponovo igrati fudbal. Sada sam uvijek nasmijan", rekao je Pogba.

Solskjaer je već ranije imao iskustvo rada sa Pogbom u Akademiji Uniteda. To je donijelo poseban pristup francuskom fudbaleru i umjesto sputavanja, dobio je ohrabrenje. Tako se nakon gubitka titule zamjenika kapitena pod Mourinhom, Pogba sve više spominje kao budući kapiten kluba.

"Ima pravi karakter, uticajan je na ljude, stalo mu je i želi biti uspješan. Znao sam ga od ranije i kada uživa u poslu, to donosi mnogo dobrih stvari. Zna da ne može sve sam, zna da je ovo timska igra, možete vidjeti tu njegovu osobnost, možete vidjeti šta mu znači osvajanje Svjetskog prvenstva. Za mene, on je materijal za budućeg kapitena", rekao je Solskajer.

Vratio je kontranapad

Solskjaer je govorio o posvećenosti da vrati identitet klubu (napadačku igru).

"Način na koji igramo je moćan i jak tempo. Nikada ne smijemo zaboraviti igru na kontre koje smo koristili u prošlosti, iako smo jedna od ekipa koja želi dominirati utakmicom. Ako timovi idu duboku, moramo imati način da igramo protiv njih, ali isto tako i kada se branimo, branimo se tako da odmah loptu šaljemo u brzu kontru".

Pod Mourinhom statistika kontranapada je bila grozna. U 17 utakmica koje je vodio, United je imao samo tri kontranapada. Pod Solskjaerom se sve promijenilo i fudbaleri su napravili 11 kontri u devet utakmica. To je velika promjena i sa dna Premier lige po ovoj statistici su došli na vrh.

Pravo je pitanje zašto je Mourinho odbijao taktiku koja je u prošlosti donosila prave rezultate. Na Anfieldu u decembru United je imao samo 35 procenata loptu u nogama i nisu napravili nijednu kontru, niti su bili ni blizu toga. Solskjaeru su planovi za takvu igru u nedjelju malo poremećeni, jer se Anthony Martial i Jesse Lingard žale na povrede, a oni su važni u taktici igre na kontre.

"Želimo preuzeti rizik. Nakon što povedemo, želimo zabiti i drugi, treći, pa i četvrti gol. To je jednostavno ono kako stvari funkcionišu u klubu. Ako to ne možete podnijeti, onda ste u pogrešnom klubu", istakao je menadžer Uniteda.

Nagradio je Rashforda

Marcus Rashford je također profitirao dolaskom norveškog stručnjaka na kluppu Uniteda. Po prvi put, još od vremena Louisa van Gaala 2016. godine, Rashford igra omiljenu poziciju centralnog napadača. Ovaj 21-godišnjak je od strane Mourinha u meču protiv Liveproola provodio u veznom redu i više je vremena provodio na svojoj polovici terena. Kao i Pogba, i Rashford je osobođen od strane Solskjaera.

To jasno pokazuju njegove igre. Postigao je šest golova u devet utakmica, a donio je pobjede protiv Leicestera, Brightona i Tottenhama. Rashford bi nakon ovakvih igara mogao još dugo igrati na ovoj poziciji, tvrdi Jamie Carragher, legenda Liverpoola i fudbalski analitičar.

"Ako zadrži formu u kojoj je sad, neće im biti potreban niko novi. Onmože biti glavni napadač Uniteda. Gledao sam ga u dresu Engleske protiv Švicarske i sa društvom sam razgovarao o tome je li kalibar za napadača. Imao sam sumnje, ali one su otklonjene. Rashford može igrati centralnog napadača i može vam lako donijeti titulu il plasman u Ligu prvaka", uvjeren je Carragher.

Preporodio je odbranu

Odbrana Uniteda pod Joseom Mourinhom je bila grozna. Solskjaer je i ovaj segment igre znatno poboljšao, baš i kao napadačku igru. Ipak, ima tu još stvari koje se mogu popraviti. Dokaz i upozorenje je meč protiv PSG-a i poraz od 2:0 Međutim, nema sumnje da je odbrana mnogo organizovanija nego u posljednjem duelu protiv Liverpoola.

Individualni nastupi defanzivaca su mnogo bolji. Victor Lindelof, Phil Jones i Eric Bailly su odigrali nekoliko vrhunskih utakmica. U 17 utakmica pod vodstvom Mourinha primili su čak 29 golova, a svega šest u Solskjaerovih devet utakmica.

Rezultat bolje igre odbrane je jasan. Protivnici Uniteda imaju mnogo manje šuteva prema golu. Kod Mourinha po meču su dopuštali 11.8 šuteva, a pod vodstvom Solskjaera svega 4.2 šuteva.

Odbrani Crvenih đavola dosta pomažu i veznjaci Herrera i Matić. Ovaj duo igra odlično a interesantno je da je ekipa sa Old Trafforda jedine bodove izgubila kada ovaj duo nije započeo utakmicu.

Pored defanzivnih zadataka Herrera i Matić rade odlično i za napadački dio ekipe, a od toga su najbolje profitirali Pogba i Rashford.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Manchester United - Liverpool je najveći duel engleskog fudbala i nema dileme da ćemo uživati u duelu ovih ekipa na Old Traffordu. Meč se igra u nedjelju od 15:05 po centralno-evropskom vremenu.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi