Ugledna Marca objavila poseban tekst o Kosovu i njenim zvijezdama: "Samo ih je Allah tada zaštitio"

Jedan od rivala Španije u kvalifikacijama za SP

Ugledna Marca objavila poseban tekst o Kosovu i njenim zvijezdama: "Samo ih je Allah tada zaštitio"

Edmir Škorić

Madridski list Marca donio je danas priču o reprezentaciji Kosova, koja će biti rival Španiji u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Marca je analizirala Kosovo, koje Španija nije priznala, a u tekstu s naslovom "Kosovo - selekcija koja nema igrače iz zemlje koja nije priznata" objavila je nekoliko informacija kako bi pobliže svoje čitatelje upoznala sa "malom reprezentacijom" protiv koje će igrati.

"Veći deo igrača rođen je u izgnanstvu, u Švicarskoj ili Švedskoj, dok su ostali rođeni kada je ta teritorija pripadala Srbiji ili Jugoslaviji. Moraćemo da sačekamo još nekoliko godina dok ova selekcija ne dobije prvog igrača rođenog na nezavisnom Kosovu", navodi se u tekstu Marce, gdje dalje piše:

"Kosovo zvuči kao rat, progonstvo, smrt. Već vijekovima. Osmansko carstvo je 28. juna 1389. godine na Kosovu polju porazilo je srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića. Srbi su tada postali vazali sultana Murata. Srbija danas slavi svoj nacionalni praznik na dan kada se sjeća tog poraza, početka osinjeg gnežijezda, koje nikada nije prestao da bude globalna opasnost".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Marca je u tekstu objavila jednu priču reprezentativaca Kosova Vedata Murićija, rođenog u Prizrenu 1994. godine.

"Sa četiri godine znao je za buku ''kalašnjikova'' ili rakete i krike očaja. Sjeća se da je bježao od kuće, da je bio zatvoren sa više od 50 ljudi, kako je spavao na kutijama flaša, sa dva litra mlijeka za sve. Sjeća se kada su srpske trupe stigle do njegove kuće i dale im dva sata da pobjegnu prije nego što su zbrisali cijelo stanovništvo i da ih je tada Allah zaštitio", navodi se također u tekstu Marce.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi