Trostruki osvajač Zlatne lopte šokirao izjavom: "Možda je najbolje da prestanemo igrati nogomet"

Nakon nemilih događaja

Trostruki osvajač Zlatne lopte šokirao izjavom: "Možda je najbolje da prestanemo igrati nogomet"

Edmir Škorić

Ono što se dogodilo u nedjelju u Amsterdamu brzo je obišlo svijet. Huligani su prekinuli jedan od najvećih derbija u Nizozemskoj, a radilo se o pristalicama Ajaxa koje nisu mogle da podnesu 0:3 u korist ljutog rivala.

U dva navrata su domaći huligani ubacivali baklje i dimne bombe u teren i sudija je bio prinuđen na kraju da prekine meč.

Nisu se huligani zadovoljili prekidom utakmice. Došli su potom na glavni ulaz i počeli su uništavati sve ispred sebe. 

Feyenoord je u nedjelju razbio rivala na terenu, vodio je čak 3:0, a odlučeno je da se preostalih nešto više od pola sata odigra pred praznim tribinama. Ajax bi zbog ovog prekida mogao snositi žestoke posljedice. Definitivno će nekoliko utakmica igrati bez publike, a mogli bi ostati i bez bodova.

Ovaj tim je u teškoj krizi na početku sezone. Iz pet kola osvojeno je samo pet bodova i zbog toga su navijači veoma bijesni.

Oglasi

Legendarni napadač Ajaxa Marco van Basten je za Ziggo Sport komentarisao dešavanja u nizozemskom nogometu, kao i ponašanju dijela navijača iz Amsterdama.

"Imamo li rješenje? Ne, nemamo. Ovo se iznova ponavlja, radi se o namjernim akcijama. Ako se ne možemo normalno ponašati na stadionima, možda je najbolje da prestanemo igrati nogomet. Ovo jednostavno više nije moguće izdržati!", kazao je Van Basten, koji je inače tri puta osvajao Zlatnu loptu.

"Prazni stadioni nisu opcija, to nema veze s nogometom. Ako se ne znamo ponašati na stadionima, možda je najbolje da prestanemo igrati nogomet. Iz sedmice u sedmicu svjedočimo ovakvim scenama, ne možemo tako nastaviti, zar ne? Ovo je ludilo. Trebali su dati tri boda Feyenoordu za zelenim stolom, pa neka su im upisali i 5:0. Naša politika ovome bi trebala pristupiti kao velikom problemu", dodao je.

Utakmica Ajaxa i Feyenoorda će biti okončana tek sutra, a nastavlja se u terminu od 14 sati.

Oglasi

Koji igrači će biti na startu u srijedu?

Istih 22 koji su bili na terenu kada je utakmica konačno prekinuta u nedjelju. Bekovi Ajaxa Anton Gaaei i Borna Sosa više ne smiju učestvovati jer ih je rano zamijenio trener Maurice Steijn, koji bi u ostatku mogao promijeniti još trojicu igrača.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

U principu, Ajax igra sa Gorterom; Rensch, Sutalo, Hato, Salah-Eddine; Van den Boomen, Taylor, Vos; Berghuis, Brobbey i Forbs. Feyenoord počinje sa Wellenreutherom, baš kao i u nedjelju; Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman; Wieffer, Stengs, Timber; Minteh, Giménez i Paixão. Trainer Arne Slot ima mogućnost svih pet zamjena.

Igrači koji se povrijede prije srijede popodne mogu biti zamijenjeni. Ali simulacija povrede iz taktičkih razloga nije namjera. Sportski doktor iz KNVB-a provjerava da li je neko zaista povrijeđen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti