Messiju se sinoć poklonio i čovjek koji mu je nanio najveću bol u karijeri

Svi su slavili, pa i on

Messiju se sinoć poklonio i čovjek koji mu je nanio najveću bol u karijeri

Edmir Škorić

Lionel Messi je sinoć s Argentinom osvojio Svjetsko prvenstvo u Kataru, čime se po mnogima probio na mjesto najvećeg nogometaša svih vremena, iako će naravno nastaviti da se vodi polemika oko toga jer za neke je i dalje najbolji Pele, drugima Diego Maradona, trećima brazilski Ronaldo...

Možemo slobodno reći da svako vrijeme ima svog heroja, ali niko ne može protiv brojeva koji su na strani Messija niti protiv čarolija u kojima smo uživali sve ove godine. Nedostajala je kralju kruna, a sinoć je i ona stigla.

Argentinci su nakon velike borbe u Dohi pobijedili Francusku i to nakon penala. Drama je viđena u 90 minuta, pa u dodatnih 30, a sve je začinjeno izvođenjem jedanaesteraca gdje je opet Argentina imala sjajnog Emiliana Martineza, ali i smirenost i koncentraciju svojih prekaljenih zvijezda.

Messi je obilježio utakmicu, sa dva gola, ali briljirao je tokom kompletnog turnira i zasluženo ponio titulu MVP-a, dok je Kylian Mbappe dobio nagradu za najboljeg strijelca turnira. PSG-ov napadač postigao je čak osam golova, jedan više od saigrača Messija, dok su po četiri gola dali Julian Alvarez (Argentina) i Olivier Giroud (Francuska).

Na kraju svijet ipak samo piše o sjanim Argentincima, naročito o Messiju, koji je upotpunio svoju impresivnu karijeru. Nedostajao mu je jedino ovaj trofej.

A najbliže je prethodno bio njemu 2014. godine, kada je s Argentinom igrao finale u Brazilu protiv Njemačke. Tada su Nijemci dobili s 1:0 u produžecima, golom Marija Gotzea.

Oglasi

Messiju je ta noć na kultnoj Maracani bila najteža u karijeri, ali je osam godina kasnije uspio da zaliječi sve rane. Upravo je Gotze, čovjek koji mu je nanio najviše boli u toj noći, sinoć slavio trijumf Messija.

Njemački nogometaš objavio je na Insatagram storyju montiranu fotografiju na kojoj je utučeni Messi sa utakmice iz 2014. godine, ali i onaj koji slavi trofej svjetskog prvaka i koji "sam sebe tješi".

Također, Gotzeova supruga Ann Kathrin podijelila je na Instagramu video na kojoj on zajedno sa sinom slavi argentinski naslov. Zabilježen je momenat kada Montiel pogađa s penala za početak velikog slavlja Južnoamerikanaca.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Objave Marija Goetzea i njegove supruge na Instagramu

Argentina je, podsjećanja radi, osvojila treći naslov svjetskog prvaka i prvi nakon 1986. godine. Rekoder je i dalje Brazil sa pet naslova.  Njemačka i Italija su ostale na četiri naslova, dok Francuska i Urugvaj imaju po dva, a Španija i Engleska po jedan naslov.

Naredno Svjetsko prvenstvo igra se 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi. Nadamo se da će i BiH biti tamo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi