Marjan Mijajlović za SportSport.ba: "Bio sam pet godina u nekakvom čudnom snu"

Pogledajte razgovor sa komentatorom uz čiji glas se vežu najveći uspjesi reprezentacije BiH

Marjan Mijajlović za SportSport.ba: "Bio sam pet godina u nekakvom čudnom snu"

E. Haračić

Kada smo prvi put nekada 2008. godine čuli za Marjana Mijajlovića, bio je avangarda, čovjek koji je njemačku cvajtu na Sport Klubu činio zanimljivijom i u domovima onih koji su tražili “nešto više” popularnijom od Lige prvaka. 

Kroz par godina vrtoglavnog uspona postao je Maki najpopularniji Bosanac s one strane Drine i omiljeni komentator uz čiji glas se vežu najblistaviji uspjesi bh. reprezentacije. Ali bio i ostao je avangarda, a prevelika popularnost nije mu godila, pa je Mijajlović jednostavno nestao sa scene koja je ozbiljno prijetila da će ga pojesti.

Nakon pet godina izbivanja, nevjerovatnih i neprovjerenih priča, iznenada se pojavio u intervjuu za Face TV kod Senada Hadžifejzovića koji je i najzaslužniji za njegovu popularnost u Bosni i Hercegovni, a sada je rado govorio i za kuću za koju je prije desetak godina i radio - portal SportSport.ba.

“Bio sam pet godina u nekakvom čudnom snu. Sad sam se vratio da malo kontaktiram sa rajom i jaranima, tu sam, freelancer sam, ne radim novinarski posao ni za koju kuću. Nije me bilo svih ovih godina u medijima možda jer nije bilo ni nekog valjanog razloga za to. Možda nekad treba napraviti tako neki brejk.”, objašnjava Mijajlović.

Mi smo tebe poželjeli, a znam i da si ti nas?

"E pa kad je obostrano, onda je to super. Ali, moram odmah nešto reći: Luksemburg (smijeh). To putovanje mi je ostalo u sjećanju, ne znam da li mlađa raja zna da smo mi jako dugo radili zajedno, Maki i SportSport.ba, ali osjećam potrebu da bi ljudi trebali poglati video zapis sa tog putovanja. Volim avangardu, a mi smo bili avangarda. Bila su to vremena… Sarajevo kad je pobijedilo Levski - Saide, Saide…"

Jesi li pratio Premijer ligu BiH u posljednje vrijeme, evo počinje nova sezona?

"Naravno, u toku sam. Sve utakmice naše repke sam pratio, kao i Premijer ligu. Mi smo uvijek voleli tu našu ligu i ja volim općenito sve lige bivše Jugoslavije. Pratim Hajduk u Hrvatskom prvenstvu, Zvezdu, Partizan u prvenstvu Srbije. Moram da kažem da mi je posebno žao Čelika, oko toga sam i na Facebooku iskukao. Mislim da Čelik mora igrati Premijer ligu. Ne volim da spominjem koronu, ali i u svijetu se sve promijenilo, Hanover je u rukometu odustao od Euro kupova. Sada dolazi prelazni rok koji će da traje sto godina. Mi bismo sada trebali da pričamo o najavi Bundeslige za koju znaš da najviše volim, a kako da pričamo o nečemu što počinje 18. septembra i pitanje je hoće li uopšte početi. Njemci i Španci sada završavaju prvenstvo, a 1. vgusta treba da počne prvenstvo Bosne, Srbije, Škotske i nedjelju dana kasnije Belgije. Na šta će to ličiti…NE znam, ali moram reći da fudbal bez publike… To je zaista brutalno."

Ja mogu reći za FK Sarajevo da su to tvoji? Kad si zadnji put bio ovdje, bili ste tanki… Ali sada više niste tanki?

"Jao, jao… Naših fora. Zna se da ja gotivim i Velež, Slobodu, Jedinstvo… ali nema foliranja i mora se reći da navijam za Sarajevo."

Imao si razloga za slavlje zadnjih godina?

"Titule se nižu. Čekaj malo (povuče dim iz cigare). Mene su zezali da sam “prepotentni pitar”, ali mislim da smo radili na sebi i na mnogim stvarima. Sarajevo je ipak Sarajevo. Treba to znati cijeniti. Što se tiče kadra i svega ostalog, Sarajevo mora biti tu gdje jeste, ali čekamo taj evropski iskorak. U Beogradu me baš pita drugar kada ćemo i mi u grupe, ali i Zvezda je čekala toliko godina, zar ne? Mi smo tu, blizu, blizu…

Generalno mislim da nam liga raste i da je dobro što je 12 klubova u ligi. Ima tu i novih klubova Tuzla City, što više dobrih timova, to bolje i kakva god da je liga, naša je."

Ima li te u novinarstvu?

"Pa nema. Nakon što sam samoinicijativno odustao od svega toga, nema nikakvih noviha aranžmana. Trenutno imam aranžmane na YouTube, Facebook, Instagramu, u privatnoj režiji. Zaista sam bio iznenađen koliko me raja nisu zaboravili i sada imam priliku da razgovaram sa svima. Konačno imam svoj pravi Facebook profil. Ti znaš da ja ni prije deset godina, a i do danas nisam imao lični nalog, niti grupu niti bilo šta drugo za šta sam ja vezan. Sada postoji moj Facebook profil gdje je slika mene i mog haskija i zvanični YouTube kanal i ne postoji ništa drugo. To je original, a sve ostalo je falsifikat."

Hoćemo li najaviti da će na tvom YouTube kanalu biti nekih komentara, recenzija, priloga…

"Da, da… Dobro pitanje. Trenutno želim samo onako da ćaskam sa rajom, ali svakako imam želju da u perspektivi imam tu raznih zanimljivih stvari. Možda i nisam imao neki plan, ali kad sam vidio koliko raje ima koja želi da komuniciramo, onda hajde zaista da nešto i radimo. Bitna mi je pozitiva koju zaista želim da osjetim. Za negativu sada imam nultu toleranciju. Delete&Remove. Što kažu sarajevski “jarane”, beogradski “brate”… ne može to tako."

Imaš li Tik-Tok? To je sada glavno…

"Ne. Šta je to?"

U Sarajevu si bio prekratko.

"Da, bio sam tri-četiri dana, ali od toga sam dva dana bio u Brezi, kod prijatelja mog, Mahira Hodžića. Bilo je brzinski, ali evo zahvaljujući mrežama tu smo i hajde da se družimo pa ćemo vidjeti šta će vrijeme donijeti. Kod vas ili nas, uvijek mi sviđala ta neka atmosfera u kojoj sam se ja osjećao dobro. Sviđala mi se ta vizija i koju ste imali i Face TV, ali znate vi da sam ja komplikovan. Takav sam i ne mogu se mijenjati. Gdje god smo putovali, imali smo viziju da je utakmica samo šlag na tortu, a sve ono što ide pred utakmicu je vrlo često i značajnije i zanimljivije."

Kada ćeš opet ovamo?

"Pa znaš, ima ona pjesma: “Ako me zoveš, ja ću ti doći”.

Jesi li se u međuvremenu oženio?

"Nee. Kad su u pitanju planovi, nemam za to vremena. Tu su i knjige i lični planovi… Znaš da ja volim da čitam. Volim gledati puno dokumentaraca… I ove društvene mreže, nakon toliko godina, uzimaju puno vremena, treba se na to sve navići."

Pratiš li reprezntaciju, kako ti se sada čini? Dosta su se stvari izmjenile od onog perioda kada si ti komentarisao utakmice.

"Moram reći da sa emotivno dosta teže podnio ove kvalifikacije nego prošle. Bila je dobra grupa. Ono kad je bio Meša, bio je Vels i dobro… šta se može. Međutim, ove zadnje kvalifikacije, stvarno sam fulio prognozu, bio sam ubjeđen da ćemo se prošetati. Grci, Armenci, Finci… zaista i moja majka zna da smo mi trebali tu biti drugi. Nije to neka mudrost. Da ćemo izgubiti u Jermeniji i Finskoj… to nisam očekivao. Moram reći da su me ovdje u Beogradu zaista raja zezala, pozitivno."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Imali smo ekstra tim i selektora…

"Ja tu stajem, kažem da sam teško podnio. A novinarima koji se time bave prepuštam analizu (smijeh)."

Top Komentari

Rigel
Ko ga je pozelio, nek ga vodi kuci. Iritantan lik koji samo nabraja statistiku i informacije koje su zanimljive polusvijetu, tipa kako se zove i gdje zivi teticna od zaove od zene od vedada ibisevica. Bio je interesantan ******ma pola godine, kao sto je zanimljiv i svaki srbin koji kaze dvije dobre za nekog baliju...
1 16
Prazina
Ako gotiviš našu ligu posebno, šta ti onda nisu dragi zrinjski, borac, široki, radnik.......?? Ne moraš da se foliraš, sve nam je jasno
4 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi