Marković: Nekada smo mogli samo maštati o zlatu

Proslavljeni bh. košarkaš za SportSport.ba

Marković: Nekada smo mogli samo maštati o zlatu

Košarkaška kadetska reprezentacija BiH je sinoćnjom pobjedom nad Litvanijom (85:83) osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu i time donijela beskrajnu radost svim navijačima našeg nacionalnog tima. 

Ponosan zbog uspjeha zlatnih bh. košarkaša bio je i legendarni Nenad Marković, koji je tokom razgovora za SportSport.ba istakao da je sinoć u Kaunasu napravljeno pravo sportsko čudo. 

"Nemam riječi, neki ljudi nisu ni svjesni šta je naša reprezentacija sinoć napravila. Ovo je zaista sportsko čudo i veliki uspjeh za bh. košarku, ali i državu BiH. Klinci su bilo toliko smireni i lucidni, da ja jednostavno nisam vidio način na koji Litvanija može pobijediti. Litvanci su pokušavali izjednačiti dobrim momentima i kratkotrajnim, ali kada su se približavali rezultatu, stvari u svoje ruke su uzeli Čampara, Sikiraš i Musa. Održavali su razliku na terenu", kazao je na početku Marković. 

Fantastične predstave Muse nagrađene su izborom za najboljeg igrača Evropskog prvenstva, a Marković ističe da velike zasluge za to pripadaju i njegovim saigračima. 

"Nije tajna da je Musa taj koji odskače i upravo zbog toga je izabran za najboljeg igrača prvenstva. Doduše, treba uzeti u obzir i da je košarka kolektivni sport, a za svoj uspjeh duguje zahvalu i ostalim igračima. Jedan čvrst kolektiv iznjedri pojedinca i ovaj put je to bio Musa."

Marković priznaje da se u prošlosti nije mogao zamisliti jedan ovakav uspjeh neke od omladinskih košarkaških reprezentacija BiH. 

"To je nekada bio samo san, ništa drugo. Htjeli smo razmišljati o tome, maštali smo da ćemo igrati u A diviziji u kojoj možemo pokazati koliko vrijedimo. Sretan sam što smo mnogo napredovali u proteklom periodu, a to potvrđuje i ovogodišnji nastup juniora u polufinalu, te osvojeno zlato kadeta na Evropskom prvenstvu. Zaista kao lijepi san. Nije ovo ništa slučajno, bilo je to zasigurno mnogo odricanja i dosta kvalitetnog rada u klubovima. Ne treba zanemariti ni kvalitetan rad Košarkaškog saveza koji unatoč brojnim problemima uspije naći minimalna sredstva", kaže Marković. 

Na kraju razgovora za SportSport.ba dodao je da će izabranici Josipa Pandže u budućnosti činiti okosnicu seniorske reprezentacije, ukoliko se nastavi sa kvalitetnim radom.

"Ima puno igrača koji su kvalitetni u kadetskom uzrastu i juniorima, ali nisu kapacitet da to prenesu u seniorski tim. Mi imamo dobrih igrača u ovoj kadetskoj reprezentaciji i uvjeren sam da će u budućnosti činiti okosnicu reprezentacije, zajedno sa nekim igračima iz starijeg uzrasta, ali potrebno je mnogo rada do toga. To mora biti invidualni rad i rad u klubovima", zaključio je na kraju trener turskog Trabzonspora i jedan od najboljih košarkaša koje je BiH ikada imala. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.