Marković: Trofej bi bio kruna sezone

Nenad Marković za SportSport.ba

Marković: Trofej bi bio kruna sezone

Midhat Šljivak

Nenad Marković ove sezone na sjajan način vodi ekipu Trabzonspora.

Od ekipe koja je bila na dnu turskog prvenstva napravio je tim za respekt, a kruna sezone bi mogla doći u EuroChallenge kupu, gdje je Trabzon ostvario plasman na Final Four.

Turski tim je domaćin ovog finalnog turnira, a za SportSport.ba Marković je istakao kako je plasman na završni turnir donio veliki pritisak njegovim igračima.

"Na početku sezone se uopće plasman na Final Four nije ni spominjao. Nakon što smo dobili grupu, shvatili smo da moramo biti prvi, kako bismo dobili lakše rivale u nastavku takmičenja. Međutim, grupa koju smo potom dobili nije bila nimalo laka. Mons i Antwerp su ekipe koje godinama igraju odlično u Evropi. Enisey sa našim Elmedinom Kikanovićem je također odličan tim. Mi smo svoj cilj da budemo prvi uspjeli ostvariti. Igrali smo dobro na gostovanjima i na kraju nam je to donijelo rezultat. Nakon toga je došao duel četvrtfinala sa ruskim Saratovom. To je izuzetno kvalitetan tim za kojeg nastupaju poznata imena, među kojima je i NBA igrač Kyril Fesenko. Uspjeli smo međutim da odigramo odlično i da ih prođemo", istakao je Marković.

Bh. stručnjak ističe kako nijedan klub na Final Four ne dolazi s bijelom zastavom, ali da će Trabzon pokušati na domaćem parketu da osvoji evropski trofej.

"Znali smo da ćemo biti kandidati za organizaciju Final Foura. Financijska ponuda grada je bila bolja od Frankfurta. Uloženo je dosta truda, jer se želi promovisati grad Trabzon. Ipak, domaćinstvo stavlja breme favorita. Pokušaćemo da se izborimo s tim pritiskom. Moji igrači već odavno samo pričaju o Final Fouru, misli su im samo na tome, pa smo popustili u prvenstvu. Izgubili smo četiri utakmice zaredom, a razlog je to što nisu bili dovoljno skoncentrisani na prvenstvo. Evropska titula je najveći cilj. Mi želimo osvojiti trofej. Ipak, niko ne dolazi pod parolom 'važno je učestvovati'. Možda je i domaćinstvo mač s dvije oštrice. Jer, očekivanja su velika i domaći teren je veliki pritisak. Ono što je sigurno je to da neće biti nikakve protekcije za nas, jer je organizacija takmičenja na vrhunskom nivou", govori Marković.

Trabzon je nakon četiri uzastopna poraza u sjajnoj utakmici savladao Galatasaray. Ipak, porazi su unazadili tim Nenada Markovića, koji bi mogao ostati bez plasmana u doigravanje.

"Tursko prvenstvo je izuzetno jako. Svako svakog može dobiti i do kraja je sve otvoreno. Moguće je da i mi uđemo u doigravanje. Moramo minimalno dobiti četiri utakmice, imamo omjere bolje protiv direktnih konkurenata, što je naša prednost. Nisam pesimista, iako imamo problema s povredama".

Fantastičnu sezonu u dresu Trabzonspora igra i Andrija Stipanović. Marković maksimalno koristi njegovu odličnu pick and roll igru.

"Andrija je centar koji na sjajan nači koristi pick igru. Dobar je u tome i to maksimalno koristi. Zadovoljan sam njegovim nastupima, iako naravno uvijek može i bolje. Ovo je bila teška sezona. Andrija je iskoristio svoju šansu i mislim da i on želi sezonu krunisati trofejom, rekao je na kraju razgovora za SportSport.ba legenda bh. košarke Nenad Marković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.