Snažan zemljotres i preko 1000 poginulih, odgođena utakmica kvalifikacija!

Potresne vijesti iz Afrike

Snažan zemljotres i preko 1000 poginulih, odgođena utakmica kvalifikacija!

Eldar Ganibegović

Nažalost, jako tužne vijesti dolaze nam sa sjeverozapada Afrike. Snažan zemljotres pogodio je Maroko i, jasno, sport je u drugom planu pa je tako odgođena utakmica kvalifikacija za Afrički kup nacija zakazana za večeras od 21 sat.

Razoran zemljotres je pogodio Maroko u prethodnoj noći, a nažalost preko 1.000 ljudi je poginulo i broj i dalje raste.

Marokanski geofizički centar saopštio je da se zemljotres dogodio u području Ighila u planinama Visokog Atlasa s magnitudom od 7,2 stepena po Richterovoj skali.

To je ujedno i najsnažniji zemljotres koji je ovu afričku državu pogodio u posljednjih sto godina, što dovoljno govori o tome o kakvoj se katastrofi radi.

Zemljotres koji je pogodio Maroko osjetio se i u Portugalu i u Alžiru, a profesor građevinskog i ekološkog inženjerstva sa Univerziteta California u Los Angelesu Jonathan Stewart rekao je za CNN da očekuje više jakih naknadnih potresa.

Oglasi

Kazao je i da postoji mogućnost da ovaj zemljotres bude uvertira za još jači, ali dobra vijest je i to da je istakao da je mala šansa za to. 

Jasno, sport je u ovoj zemlji sada ne u drugom nego u desetom planu, pa je očekivano odgođena utakmica kvalifikacija za Afrički kup nacija koju je reprezentacija Maroka večeras od 21 sat trebala igrati protiv Liberije.

Ono što je za sada poznato što se tiče te utakmice jeste to da će se igrati u januaru ili februaru 2024. godine.

Inače, Maroko se već plasirao na Afrički kup nacija i utakmica protiv Liberije je trebala biti posljednja u grupi H. Pobjedom ili remijem će Maroko izboriti prvo mjesto, s obzirom na to da prvoplasirana Južna Afrika "bježi" jedan bod uz isti međusobni omjer i lošiju gol razliku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi