Bio je hit Premier lige i reprezentativac, danas je bauštelac: "Šta god sam probao, propao sam!"
Nekada je važio za velikog talenta, ali nije uspio ostvariti karijeru kakva mu se predviđala

Nije imao sreće

Bio je hit Premier lige i reprezentativac, danas je bauštelac: "Šta god sam probao, propao sam!"

Midhat Šljivak

Matthew Briggs je trebao je postati nova velika zvijezda engleskog fudbala. Sa samo 16 godina debitovao je u dresu Fulhama, igrao je za omladinske selekcije Engleske, no uslijedio je potpuni krah karijere zbog kojeg danas 33-godišnji Briggs radi na građevini i ne igra vrhunski fudbal.

Dosta je primjera fudbalera koji nisu uspjeli ostvariti puni potencijal usprkos velikim očekivanjima javnosti. Među njima je i danas 33-godišnji Matthew Briggs koji je 2007. godine postao najmlađi debitant u historiji Premier lige.

Fulham i Engleska su imali velika očekivanja od njega. Ipak, ubrzo je nestao sa scene nakon samo 30 utakmica za tim s Craven Cottagea.

"Mislio sam da ću nakon toga biti regularan prvotimac. Međutim, to se nije desilo i nisam se znao s tim nositi", govori Briggs i nastavlja:

"Odmah se čovjek počne pitati zašto je to tako. Kada si tako mlad ne vjeruješ da ti je dopušteno da pokucaš na razna vrata i pitaš bilo kakva pitanja. Držiš sve u sebi, skrivaš emocije, a ja nisam neko ko bi o njima javno govorio".

"Sve to počne s vremenom utjecati na igru. Prošle su potom dvije pune godine do mog narednog nastupa, a u tom periodu je bilo puno sumnji u moj glavi. Bio sam zbunjen i patio sam što ne igram. Gledali ste film Space Jam, kada NBA igrači izgube talenat. E, tako sam se ja osjećao."

Oglasi

"Druga sezona nakon mog debija je bila najgora koju sam ikad imao u životu. Šta god sam probao, propao sam. Bio sam očajan u svakoj utakmici, nisam znao primiti loptu, nisam znao uklizati. Pomislio sam kako sam mrtav."

"Potpuno sam izgubio strast za igrom. Padao sam sve niže i niže, glava mi nije bila na pravom mjestu. Potom su došle povrede jer se nisam pazio. Alkohol me je mentalno uništavao. Dno boce nije nešto što će vam pomoći."

Bio je na korak od skoka u smrt

Briggs je prolazio kroz težak životni period. Razmišljao je o samoubistvu, bio je na korak od toga da skoči s balkona hotelske sobe u Dubaiju.

"Udaljavao sam se od porodice. Činilo se kao da sam ih iznevjerio. Potom sam se odao i drogama, razmišljao sam da naudim sebi. Na odmoru u Dubaiju sam htio skočiti s balkona, ali srećom, zaštitari su me vidjeli i uspjeli su me spriječiti da skočim."

Oglasi

Danas Briggs radi na građevini. Često je hvatao sebe u razmišljanju o propuštenoj životnoj šansi.

"Sjećam se kako sam hodao s blokovima u rukama i pitao sam se kako sam dospio ovdje? Bio sam najmlađi debitan u historiji Premier lige, naredni kapiten Engleske, velike stvari su se predviđale, a sada radim na građevini. Smatrao sam da ovaj posao nije za mene", govori Briggs.

Ipak, veoma brzo se navikao. Za život se moralo zaraditi jer timovi u kojima je igrao uglavnom su niželigaši gdje novca nema previše. Trenutno je član ekipe koja nosi ime Horsham.

Tokom karijere Briggs je igrao na brojnim posudbama. Bio je član Millwalla, Watforda, potom je padao niže i niže nastupajući za veliki broj klubova, no buđenje nikad nije došlo.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Treba napomenuti da je 2015. godine postao član reprezentacije Gvajane za koju je odigrao 15 utakmica uz jedan postignuti gol.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi