Sarri: Šta to Katar doprinosi nogometu, osim novca za PSG i Manchester City?

Samo jedan u nizu

Sarri: Šta to Katar doprinosi nogometu, osim novca za PSG i Manchester City?

Edmir Škorić

Italijanski stručnjak Maurizio Sarri spada u red onih koji se protive Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Za manje od deset dana počinje Mundijal, a prva utakmica igra se 20. novembra u Dohi između domaćina Katara i Ekvadora.

Zbog Mundijala uslijedit će pauza u klupskom nogometu, koji se vraća tek početkom 2023. godine, a treneru Lazija sve to nikako se ne dopada.

"Svjetsko prvenstvo u Kataru vidim kao uvredu za nogomet. Ako mi neko objasni šta katarski pokret može donijeti nogometu isključujući novac koji dolaze u Manchester City i PSG, onda ću promijeniti svoje mišljenje", rekao je Sarri.

Sarri je jedan u nizu brojnih stručnjaka koji su vrlo kritični prema činjenici da će se ovaj put Svjetsko prvenstvo igrati u Katru i to u toku zime, a ne ljeti kao inače.

U Seriji A stanka će trajati od 13. novembra do 4. januara 2023. godine, a sezona će načelno završiti 4. juna.

Oglasi

U porastu su protesti protiv Svjetskog prvenstva, ali čini se da su oni uzaludni i da kasno dolaze, mada su neki davno počeli s njima.

Navijači u Njemačkoj pozivaju na bojkot. S druge strane se navijači u arapskim zemljama raduju što se prvenstvo održava u jednoj arapskoj zemlji.

Da je Mundijal u Kataru greška, priznao je i nekadašnji vođa FIFA-e Sepp Blatter. Blatter je nedavno oslobođen optužbi za korupciju, a u svom prvom intervjuu otkrio je kako je Katar dobio domaćinstvo SP-a:

"Izbor Katara je bila greška. U to vrijeme izvršni odbor se dogovorio da domaćinstvo 2018. godine dobije Rusija, a da 2022. godine SAD bude domaćin. Trebala je to biti gesta mira, dvije zemlje koje se nalaze na suprotnim stranama trebale su organizirati prvenstvo jedna za drugom", kaže Blatter.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Katar je premala zemlja, nogomet i Svjetsko prvenstvo su više od nje. Da budem potpuno jasan, Katar je velika greška, jako loš izbor".

Sada je ionako kasno za sve, prvenstvo počinje za osam dana, reprezentacije se uveliko spremaju za još jedan veliki turnir, a kako će sve to na kraju ispasti, tek ćemo da vidimo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi