Nova zabrana u Kataru odnosi se samo na navijače Meksika

Biti će razočarani Meksikanci

Nova zabrana u Kataru odnosi se samo na navijače Meksika

Eldar Ganibegović

Narednog mjeseca očekuje nas početak Svjetskog prvenstva u Kataru.

Među 32 reprezentacije učesnice je i selekcija Meksika koja svoj nastup počinje 22. novembra protiv Poljske, a u grupi još za protivnike imaju Argentinu i Saudijsku Arabiju. Prije Mundijala očekuju ih dvije prijateljske utakmice, protiv Iraka i Švedske.

Osim po jesenskom terminu, Svjetsko prvenstvo u Kataru specifično je i po mnogim restrikcijama za navijače zbog zakona u ovoj zemlji, a najnovija zabrana dolazi upravo za navijače Meksika.

Već tradicionalno, meksički su navijači jedni od najšarenijih na stadionima s charro šeširima, pjevajući "Cielito Lindo", tradicionalnu meksičku pjesmu uz šarene maske Lucha Libre.

No, organizacijski odbor Katara 2022. ne slaže se s tom tradicijom te je u ponedjeljak objavio da navijačima neće biti dopušteno nošenje maski na stadionima, prenosi Mirror.

"Posljednje ažuriranje Organizacijskog odbora kaže da maske neće biti dopuštene, moram priznati da smo uzeli neke hrvačke maske da pitamo mogu li se koristiti i rekli su nam da ne vide problem", objasnio je Alfonso Zagbe, izvršni direktor za strategiju i javnu diplomatiju pri Ministarstvu vanjskih poslova Meksika, u intervjuu za ESPN.

Oglasi

"Nemojmo zaboraviti da smo u složenoj regiji, Bliskom istoku, pa su u njihovom posljednjem ažuriranju, koje propisuje šta smijete, a šta ne smijete, maske zabranjene."

Alfonso Zagbe upozorio je da će im sigurnosno osoblje izdati upozorenje ako navijači čak i prokrijumčare te predmete na stadione, počevši od prve tri utakmice grupne faze protiv Poljske, Argentine i Saudijske Arabije.

Zato je Zagbe preporučio meksičkim navijačima da uopšte ne nose te maske, jer, i ukoliko uspiju s njima ući na stadion, biti će primorani da ih skinu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Organizacijski odbor objavio je da tijekom Svjetskog prvenstva postoje i druga zabranjena ponašanja, poput izvanbračnih veza ili ispijanja alkohola u javnosti, pa se očekuje da će događaj biti potpuno netipičan u odnosu na ono što smo viđali na nekim prethodnim prvenstvima. 

Top Komentari

antikomunist
Pametno! To bi trebalo biti na svim stadionima. A ne onako, napravi sranje i ne možeš ga idenficirati
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi